Apolitični

Baletna poslastica na Sustipanu – Bolero i Carmen

Strastvenim „Bolerom“ Mauricea Ravela i senzualnom „Carmen“ Georgesa Bizeta otpočele su Baletne večeri na Sustipanu koje se već treću godinu zaredom održavaju u sklopu 61. Splitskog ljeta.

Strastvenost i senzualnost dvaju kazališnih klasika, izvedenih prema koreografskom rukopisu Valentine Turcu, uprizorio je na sceni vrhunski uigran baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split.
Valentina Turcu u svom koreografskom rukopisu vješto je ispreplela elemente klasičnog baleta s elementima suvremenog plesa što je bitno utjecalo na rast atraktivnosti klasika koji je izveden već u veljači na pozornici splitske kazališne kuće. Stoga, vjerujemo da će Valentina Turcu, što dodatno potvrđuju kritičari baletnog diptiha Bolero i Carmen, postati svjetsko ime baletne umjetnosti.

Neopisiva lakoća kojom je ansambl izveo baletni diptih Bolero i Carmen, unatoč visokoj temperaturi zraka koja je doprinijela tome da im pozornica postane skliska, opravdala je očekivanja publike, među kojom su se isticala mnogobrojna mlada lica što potvrđuje stečen imidž za ta dva kazališna klasika, a za koja se smatra da će buduće generacije mamiti u kazalište. Imidž koji bezvremenski Ravelov klasik Bolero i bezvremenski Bizetov klasik Carmen njeguju, olakšao je ravnatelju baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split, Dinku Bogdaniću, izbor baleta kojim će otvoriti ovo događanje na Sustipanu što nam je priznao u intervjuu.
„Krenuli smo programom kao što je Bolero i Carmen da privučemo splitsku publiku, da privučemo zapravo i turiste koji su u našem gradu jer kad netko čuje Bolero i kad netko čuje Carmen odmah će doć’. Jer su to najpoznatija muzička djela, a mi imamo izvrsnu koreografiju Valentine Turcu tako da je to jedan lijepi sklop.“

Uloga zavodljive Carmen pripala je Eleni Nikolaevoj, balerini koja će u sljedećem baletnom naslovu koji će se izvesti u sklopu ovog baletnog festivala tumačiti glavnu ulogu u prvoj večeri izvedbe.
Više o iskustvu koje je Elena stekla plešući Bolero i Carmen, ali i o baletima u kojima će nastupati, kao i o baletnom repertoaru koji će se odigrati u sklopu 61. Splitskog ljeta na Sustipanu doznajte u nastavku.

Više u kategoriji: kultura, glazba

Jelena Perko, mag. oec.