Apolitični

Balet „Na putu” Igora Kirova u HNK-u Split

Nakon uspješne premijere na 62. Splitskom ljetu, balet „Na putu” Igora Kirova bit će postavljen na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split 15. i 18. listopada.

Igor Kirov makedonski je koreograf koji je od ove kazališne sezone izabran za ravnatelja baleta u splitskom HNK-u. „Na putu” je prvi ovosezonski balet kojeg na scenu postavlja Igor Kirov kao ravnatelj baleta te pod čijom redateljskom palicom se i potpisuje balet.

„Na putu” – san o snovima ili maštanje o snu

„Na putu” su trideset i dvije baletne sličice koje kroz plesnu koreografiju dočaravaju stanje između sna i jave. Radi se o baletu s klasičnim i suvremenim elementima koreografije temeljene na Goldberg varijacijama Johanna Sebastiana Bacha, a balet će na pozornici izvoditi 17 plesača i plesačica.

„Na putu” je balet tematski sastavljen od 32 sličice čiji je osnovni motiv nesanica, koja se nerijetko uzima zdravo za gotovo, ali je svima nama poznata na osoban način te je individualno i doživljavamo. Ispremiješane emocije između nemira, nervoze, želje za toplinom drugoga tijela, za nekim novim sferama, prostorima,  dimenzijama, a najviše san o snovima ili maštanje o snu osnovna su tema baleta kojeg je splitska publika imala premijernu priliku pogledati ovo ljeto u sklopu programa 62. Splitskog ljeta.

17 ljudi, 17 stolica, dva zida i samo jedna zajednička želja svim prisutnima – želja za snom, najkraće je opisana fabula koju Igor Kirov predstavlja u splitskom HNK-u. Prema riječima samoga redatelja, radi se o baletnoj priča koja prikazuje sveopći problem s kojim se može susresti bilo koja osoba, ali je svaka u datom trenutku zaokupljena problemom na sebi svojstven način.

„Na putu” je balet sastavljen od 30 varijacija uokvirenih početnom i završnom arijom, a ritam i tempo neprestano se mijenjaju. Iako su varijacije originalno skladane za čembalo, za ovu baletnu priliku uključuju se orkestar i klavir koji balet u isto vrijeme čine liričnim i moćnim. U finalnoj ariji priključuje se i dodatna glazbena dimenzija – harfa.

Svi ste pozvani u splitski HNK kako biste svojim prisustvom poželjeli dobrodošlicu Igoru Kirovu kao novom ravnatelju splitskog baleta te uživali u baletnom spektaklu koji je već ovoga ljeta osvojio splitsku publiku.