Apolitični

Balet „Giselle” u HNK-u Zagreb

Još jedan balet na repertoaru HNK-a Zagreb je u utorak 19. svibnja i četvrtak 21. svibnja 2015. u 19:30 sati – balet „Giselle” Adolphea Adama. U glavnim ulogama nastupat će Natalia Horsnell (Giselle) i Tomislav Petranović (Grof Albrecht). Ova predstava u koreografiji Iraide Lukašove, prema Jeanu Coralliju i Julesu Perrotu, u redakciji Mariusa Petipaa, scenografiji Dinke Jeričević i kostimografiji Karla Klemenčiča, premijerno je izvedena 21. siječnja 2014. Dirigent je Mihail Sinkevič.
Klasično baletno djelo Giselle od svoje praizvedbe 1841. u Parizu doživjelo je mnoge koreografske preobrazbe, a najdulje se zadržalo na repertoaru u rukopisu koreografskog klasika Mariusa Petipaa. Trajno izazovan plesačima i privlačan publici, ovaj se balet zadržao više od 170 godina u standardnim repertoarima svih velikih baletnih kuća.
Romantična priča Theophila Gautiera i glazba Adolphea Adama zahtijevaju visoku razinu plesnoga umijeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramatskog oblikovanja likova, što je zagrebački Balet mogao pružiti još 1897. godine upravo 21. siječnja na prvoj hrvatskoj izvedbi Giselle. Prva „Giselle” u Zagrebu bila je Emma Grondona uz Richarda Allegrija kao Albrechta, Mariju Kraus u ulozi Myrthe i Krunu Kesterčaneka u ulozi Hilariona.
Sjajna je prilika doći u HNK Zagreb i odmoriti se uz prekrasne pokrete vrhunskih majstora baleta.
D. Šabić, mag. nov.