Apolitični

Balade Petrice Kerempuha u splitskom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište Split najavilo je novu kazališnu sezone 2016./2017. u kojoj nas očekuju dvije opere, dvije baletne predstave, šest dramskih premijernih naslova, deset koncerata te dva nova naslova sa Splitskog ljeta.

Ovoga četvrtka, 13. listopada, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu prikazat će se predstava Balade Petrice Kerempuha u režiji Georgija Para. Predstava Balade Petrice Kerempuha nastala je na književnom predlošku Miroslava Krleže, a u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin proglašene su najboljom predstavom 9. Gumbekovih dana. Predstava Balade Petrice Kerempuha već je ocijenjena kao scensko djelo efektne režije i izvrsne glume koje kroz poetski i lirski svijet balada progovara o tematici suvremene zbilje.

Predstava Balade Petrice Kerempuha premijerno je izvedena u veljači ove godine povodom osamdesete po redu obljetnice od prvog izdanja Krležinog kultnog djela. U sklopu turneje „Tri Grgura”, kulturne i sportske manifestacije triju gradova – Splita, Nina i Varaždina, predstava Balade Petrice Kerempuha varaždinskog HNK-a stiže u Split gdje će pod redateljskom palicom Georgija Para progovoriti o već poznatim temama siromaštva i bunta, ali na produbljeniji i slojeviti način.

Redatelj Georgij Paro već je nadaleko poznat kao iskreni kazališni krležijanac, a u kombinaciji s već uhodanom glumačkom postavom varaždinskog kazališta, Paro uvijek i bez iznimke kroz scensku izvedbu progovara o aktualnim temama i problemima.

Koristeći se Krležinim tekstom, Paro i u Baladama Petrice Kerempuha ljudsku svakodnevicu prikazuje na marginama egzistencije, progovarajući i o prošlosti i o sadašnjosti u isto vrijeme.

Koristeći se Krležinim tekstom Balada kao temeljem za svoj vlastiti kazališni i redateljski čin, Georgij Paro koristi izvorni kajkavski tekst kombinirajući ga s brojnim štokavizmima i tvoreći tako zanimljive dijaloge i sukobe na kojima počiva scensko djelo. Izvrsna gluma, kombinacija stihova i esejističkih dijelova upotpunjena redateljevim prepoznatljivim otiskom pokazali su se produktom vrlo uspješne predstave, pa splitska publika ima pravo na visoka očekivanja.

Cijena ulaznice iznosi 30 kuna, a može se kupiti na blagajni splitskog HNK-a.