Apolitični

BAKIĆ NATJERAO AMERIČKI INSTITUT DA ISPRAVI PROCJENU ZA HRVATSKU, dobro došlu širiteljima panike: ‘Više nam ne prognoziraju 1500 mrtvih…’

‘Nažalost, ovakve baš pogrešne projekcije su dobro došle nekim profesionalnim širiteljima panike, a mislim da trebamo težiti istini, oprezu i primjerenom strahu, a ne destruktivnoj panici i zastrašivanju kad su utemeljeni na neistinama’, napisao je poduzetnik i matematičar Nenad Bakić

Nakon što je američko Sveučilište Washington (University of Washington) iz Seattlea, točnije tamošnji Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) čiji je osnivač Zaklada Billa i Melinde Gates, nedavno objavilo prognozu da će do konca rujna u Hrvatskoj biti oko 1500 umrlih od Covida-19, što je uznemirujuće odjeknulo u našoj javnosti, njihovu projekciju osporio je poduzetnik i matematičar Nenad Bakić.

On se prošlog tjedna putem Twittera upustio u raspravu s University of Washington oko njihove “crne” prognoze te nizom objava objasnio da njihov model i podaci, kojima su došli do šokantne brojke, ne stoje.

Bakiću je putem Twittera podršku dao i nobelovac Michael Levitt, vrhunski stručnjak za matematičke modele, koji se od izbijanja pandemije Covida-19 bavi analizama i projekcijama očekivanog kretanja broja zaraženih i umrlih.

“Mala velika pobjeda (protiv lokalnih fearmongera): IHME (University of Washington) nakon mojih kritika ispravio model. Sada više ne prognozira najvjerojatnije 1500, a u okvirima 95% vjerojatnosti čak do nemogućih 17.000 smrti od COVID-19 do 1. listopada, nego 122 (do 126). Znači da ponovimo, umjesto 1500 do 1. listopada, sad su im projekcije 122 do 1. studenoga. (Da se razumijemo, ne smatram ni te projekcije točnima – mislim da su premale).

Nažalost, ovakve baš pogrešne projekcije su dobro došle nekim profesionalnim širiteljima panike.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay