Apolitični

Bahami – propali raj: Hit-destinacija koja se više ne može nositi s ogromnim brojem turista

Znanstvenici procjenjuju da će do 2025. godine Bahami imati više od 680 milijuna tona plastičnog otpada na svojim obalama jer se ne mogu nositi s tolikom količinom smeća koja se svakodnevno proizvodi…

Predivne pješčane plaže, tirkizno more i palme motivi su na fotografijama Bahama zbog kojih se maloj otočnoj državi u Atlantskom oceanu često tepa kako je “raj na zemlji”.

No, postoji i druga strana tog karipskog bisera, koja se ne može vidjeti na razglednicama. Idilične plaže, uzbudljiv noćni život, luksuzni hoteli, kao i povoljan šoping smjestili su Bahame na vrh najpoželjnijih turističkih destinacija, ali i uzeli danak prirodnim ljepotama. Turizam, od kojeg Bahami žive, s vremenom je postao prevelik zalogaj za otočnu državu, koja se teško nosi s otpadom, osobito plastikom.

Aktivistica Kristal Ambrose upozorava da se Bahami utapaju u plastici. I to prvenstveno zbog hiperturizma. Bez dovoljno prostora i resursa za recikliranje stanovnici moraju spaljivati otpad ili ga zakopati.

Kako bi se situacija na Bahamima, ali i u cijelome svijetu promijenila, Kristal smatra da bi svatko trebao postati svjestan koliko otpada stvara, educirati se i djelovati. Također, važno je učiti djecu od najmlađe dobi na koje sve načine mogu pomoći u spašavanju jedinog doma koji imamo.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay