Apolitični

Badnjak na zdraviji način

 

Badnjak je vrijeme posta koje je najidealnije za čišćenje organizma, sprječavanje prejedanja i uistinu jedan od rijetkih blagdana koji vas potiče da odaberete zdravu prehranu. Nemrs znači da nije dozvoljeno konzumirati meso, a post znači pojesti dva obroka i to tako da se prvi put najedemo dok smo potpuno siti, a drugi put čisto da nešto prizalogajimo. Za Badnjak se tradicionalno jede riba i to suhi bakalar, a najčešće varijante su na brudet ili pak na bianco. Ako pak niste ljubitelj bakalara, i druge vrste ribe dolaze obzir, no pritom pripazite na način pripreme kako u svoje tijelo ne biste unijeli hrpu suvišnih kalorija. Ribu biste svakako trebali pripremati kuhanu na pari s prilogom od sezonskog povrća na žaru. Izbjegavajte verzije pržene u ulju koje su jako kalorične. Od ulja svakako upotrebljavajte maslinovo, no pripazite, jer iako je maslinovo ulje zdrav izbor, ipak ima puno više kalorija u odnosu na bjelančevine i ugljikohidrate. Uz Badnjak svakako tradicionalno idu i fritule koje su isto tako kalorične. No, ako im nikako ne možete odoljeti, pojedite dvije-tri da vas prođe želja.

Više u kategoriji: Hrana, kulturna baština 
L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.