Apolitični

Bach s potpisom orguljaša Miljenka Bajata u zadarskoj katedrali

U četvrtak 21. travnja nastavlja se ciklus koncerata Più mosso – mladi zadarski glazbenici. Radi se o nizu koncerata klasične glazbe koji služe kao platforma za promociju zadarskih klasičnih glazbenika mlađe generacije. Jedan od njih je i MILJENKO BAJAT, orguljaš koji nije rođen u Zadru, no u njemu živi već duži niz godina te radi kao profesor na Osnovnoj glazbenoj školi Sv. Benedikta.
Bajat je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao glazbenu kulturu, a zatim i orgulje (klasa Marija Penzara). Godine 2005. završio je poslijediplomski studij orgulja i stekao zvanje magistra umjetnosti.


Ovaj nadareni glazbenik, rođen u Splitu 1975., surađivao je kao korepetitor s brojnim hrvatskim zborovima, održao niz recitala kroz koje je značajni dio programa posvećivao renesansnoj glazbi. Prvi je u Hrvatskoj izveo integralnu verziju Bachovog Umijeća fuge na orguljama (Zagreb, Split, Šibenik) te je ujedno izveo i cjelovito djelo Georga Muffata (Apparatus musico organisticus).
Posebnu pozornost posvećuje povijesno osviještenom izvođenju djela Johanna Sebastiana Bacha nastojeći se približiti autorovom zapisu i baroknoj glazbenoj retorici. Upravo je Bach autor koji će Bajata u potpunosti zaokupiti u njegovom sljedećem recitalu koji će se u organizaciji Koncertnog ureda Zadar održati u katedrali sv. Stošije s početkom u 20 sati. Na velebnim orguljama Wolfganga Eisenbartha Miljenko Bajat izvest će sljedeći program:
Fantazija et fuga in g BWV 542, Kanonske varijacije na koral Vom Himmel hoch, da komm ich her, BWV 769, Sonata VI in G, BWV 530, Partite diverse sopra il Corale: Sei gegrüßet, Jesu gütig, BWV 768 i Passacaglia in c, BWV 582.
Dođite i uživajte u orguljaškom muziciranju Miljenka Bajata.

Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: Koncerti ured Zadar