Apolitični

Avantura Film Festival u Zadru

Svim filmoljupcima Zadar će i ovog vikenda biti glavno odredište i to povodom petog izdanja Avvantura Film Festivala, jedinog hrvatskog film festivala, pod pokroviteljstvom EURIMAGES-a. Ovogodišnji partner festivala je Europski parlament preko LUX nagrade te Europska filmska akademija.

Zadarski poluotok tako će i ove godine postati središte okupljanja europskih i svjetskih  filmaša, a svi prisutni moći će uživati u više od 100 filmskih ostvarenja. Posebno mjesto na festivalu imati će zemlje Island i Slovačka te Brazil što će gledateljima priuštiti bolje upoznavanje s njihovom kinematografijom.

Kako je veći dio festivala i festivalskog programa okrenut europskom filmu, tako će i većina prisutnih biti iz manje ili više poznatih europskih filmskih krugova, a Zadar će ugostiti čak i tri Oskarovca. Uz Branka Lustiga, u Zadar tako stižu i poljski scenograf i dizajner Allan Starski, dobitnik nagrade za scenografiju “Schindlerove liste”, te Čedomir Kolar, producent “Ničije zemlje” Danisa Tanovića.

Budući da Zadru ne manjka atraktivnih povijesnih lokacija, festival će se tako održavati na prostoru gradskog Foruma, na Trgu Pet bunara, u crkvi sv. Dominika te u prostorima novog Kazališta lutaka. Kako bi ugođaj bio što zanimljiviji i upotpunjeniji na prostor rimskog Foruma jučer su stigle palme koje su okružile dio na kojem će se prikazivati filmovi.

Nakon ceremonije otvorenja, na ogromnom platnu za napuhivanje, prikazivat će se film “The Hundred Foot Journey”, a potom i “In Order of Disappearance”. Sve će upotpuniti i već tradicionalni ružičasti tepih. U večerašnjem programu još su i dvije projekcije na Trgu pet bunara “The Sun in a Net” i “Jar City”, a na terasi kafića Kult i Dišpet u Varoši povodom otvorenja nastupa i poznati zadarski bend Postolar Tripper.

Festival će trajati do 29. kolovoza tako da svi zainteresirani ljubitelji filma imaju vremena, još nekoliko narednih dana, posjetiti Zadar i uživati u ponuđenom programu europske kinematografije i dobrom raspoloženju organizatora i svih prisutnih.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Piše: Ivana Tolj