Apolitični

Ave Split nakon pozdrava Domagoja i Ivana

Ivan i Domagoj su stražari (čuvari) Dioklecijana i dok je njih vladar mirno spava, a turisti uživaju u druženju.

Biti stražar i to još Dioklecijanov prava je čast i zadovoljstvo, ali i ljetna turistička atrakcija grada Splita kojoj se dive mnogobrojni turisti ovog stoljetnog grada. Smjena straže na Peristilu pravi je glazbeno-scenski spektakl i jedna od najvećih dalmatinskih turističkih atrakcija. Naime, svaki dan, točno u podne car Dioklecijan sa svojom vojskom i ženom Priskom pozdravlja sve građane i turiste povikom: Ave Cezare! Ovom prilikom car Dioklecijan održi prigodni govor i pozove turiste da posjete njegov dom – Dioklecijanovu palaču.

Ave Split nakon pozdrava Domagoja i Ivana


Škljocaju aparati, snimaju kamere, tonski zapisi, pišu se novinski članci i reportaže o ovom zanimljivo dokumentiranom igrokazu koji se prenosi u razne kutke svijeta. Logično, turisti se vrlo rado fotografiraju s kostimiranom vojskom i bilježe svoje uspomene na ovaj grad.
Onaj tko je to doživio, zna da poslije performance-a slijedi obilazak stare gradske jezgre, Dioklecijanovih podruma, bar nekih od gradskih muzeja, a nipošto ne treba propustiti zaustaviti se u nekoj lokalnoj konobici i degustirati izvorne dalmatinske gastronomske specijalitete uz čašu vrhunskog domaćeg vina!
Ave Split
Ekipa Apolitičnog portala pobrinula se da vam barem ovaj prvi dio prikaže u videu, a za ovo drugo ćete se ipak morati pobrinuti sami i posjetiti Split!
Do tada, uživajte malo u splitskom štihu uz Domagoja Propadala i Ivana Matijevića (rimske legionare) koji rado poziraju i prave društvo brojnim turistima kojih je u Splitu iz trenutka u trenutak sve više.