Apolitični

Autor knjige „Moje opsjednuće” Francesco Vaiasuso u programu 12. Dana kršćanske kulture

Dvorana Nadbiskupijskog sjemeništa 18. ožujka bila je pretijesna za sve one koji su željeli prisustvovati tribini pod nazivom „Kako sam oslobođen opsjednutosti” na kojoj je gostovao Francesco Vaiasuso, autor knjige „Moje opsjednuće”. Iskustvo koje je podijelio s prisutnima na tribini u Splitu zabilježeno je u njegovoj knjizi, ali otkad je oslobođen od zloga, shvatio je da mora ljudima približavati istinu o postojanju zloga i poučiti ih kako se boriti protiv zla koje je na različite načine prisutno u životima svih ljudi.

Sve do 31. godine svojega života Francesco Vaiasuso nije ni slutio da je opsjednut; sve do susreta s ocem Matteom La Gruom, po čijoj se molitvi pokazalo da njegovo tijelo muči sam Sotona i k tome dvadeset i sedam legija demona koji su mu od najranije dobi mučili tijelo, razum i dušu. Od toga trenutka započela je svakodnevna bitka za oslobođenje od zlih duhova koji su neopazice učinili njegov život nepodnošljivim, uništavajući malo-pomalo njega, njegov brak i sve njegove odnose. U procesu borbe protiv zla otkrio je kako je sve počelo u dobi od 4 godine, za vrijeme posjeta rodbini u Americi, kada ga je obiteljska prijateljica, bez znanja njegovih roditelja, odvela na crnu misu gdje je bio žrtvovan. Brzo po povratku iz Amerike počeli su respiratorni problemi koji su mu stvarali velike poteškoće, kao i česte alergije s izraženim crvenilom, a respiratorni problemi nestat će upravo za vrijeme jednoga obreda egzorcizma puno godina poslije.
Nakon dugog traženja pomoći, zahvaljujući supruzi koja mu je bila najveća potpora, osobito za vrijeme opsjednuća od kojih je najduže trajalo pet dana i četiri noći, saznao je da su njegovi problemi uzrokovani upravo demonskim opsjednućem. Prisjećajući se tih trenutaka Vaiasuso je istaknuo kako ovakve spoznaje uvijek stvaraju nelagodu i strah kod ljudi, ali i bojazan da bi opsjednuti mogao biti zatvoren na psihijatrijskom liječenju. Izrazito teška fizička i psihička stanja bila su njegova svakodnevica. Tjelesno mučen na način da je osjećao ogromnu bol, izgaranje kože pri polijevanju svetom vodom, silne glavobolje i druge probleme, Vaiasuso je za vrijeme opsjednuća bio prisutan razumom iako nije mogao progovarati iz vlastitog tijela dok je sam Sotona iz njega govorio. Iznimno se koristio njegovim glasom, ali češće je Sotona iz njega za vrijeme obreda progovarao životinjskim ili robotskim glasom, tijelo mu nije bilo u vlasti, često je bio izrazito silovit ili puzio po tlu. Za vrijeme jednoga obreda Sotona je svećeniku koji je Francescu najviše pomogao, rekao: „Francesco je naš. Odustani!” U jednom trenutku i sam je shvatio da je to borba između života i smrti. Francesco je odabrao život. A za vrijeme trećega egzorcizma sam Sotona je odgovorio imenom osobe po kojoj je Francesco opsjednut u dobi od četiri godine kada je žrtvovan na crnoj misi. U tom trenutku na usta mu je potekla krv, a nakon nekoliko dana saznao je da je ta negdašnja obiteljska prijateljica umrla upravo u vrijeme kad je nad njim vršen egzorcizam na kojem se Sotona predstavio njenim imenom. Iznoseći niz potresnih detalja iz svjedočanstva ove velike životne borbe koja je kulminirala u ranim tridesetima, Francesco je u Splitu posvjedočio kako je shvatio da mora prihvatiti patnju, i od toga trenutka svoju je patnju prikazivao za druge, uvijek imajući pred očima Isusa koji je svoju ljubav za čovjeka iskazao upravo smrću na križu.
Na tribini je uz Francesca Vaiasusa sudjelovao i prof. dr. sc. don Mladen Parlov koji je splitsku publiku uveo u tematiku ističući glavnu poruku Francescova svjedočanstva, a ta je da dobro može pobijediti zlo i da u to ne smijemo sumnjati. Također, posvijestio je i kako zlo dolazi „zagrliti” čovjeka, a djeluje redovitim i izvanrednim načinima. Najniža je razina uznemiravanje čovjeka, viša je zlostavljanje često praćeno fizičkim manifestacijama, a treća i najviša opsjednuće ili posjednuće kakvo je Vaiasuso doživio kada Sotona bez volje osobe zagospodari čovjekovim tijelom. Ovakva patnja prihvaćena s ljubavlju postaje otkupiteljska, a Francesco svojim svjedočanstvom upravo govori o prihvaćanju patnje i Božjoj ljubavi koja ga je spasila. Glavni urednik nakladne kuće Verbum, koja je knjigu „Moje opsjednuće” objavila, mr. sc. Petar Balta istaknuo je kako je u više od dvadeset godina djelovanja Verbuma nakana bila objavljivati vrijedna i korisna djela, te da objavljivanje ove knjige služi upravo tome da se javnosti ponudi knjiga koja snagom svjedočanstva i pozitivnom porukom može pomoći u razumijevanju stvarnosti, ali i onima u potrebi. Tribina koja je privukla više stotina zainteresiranih zasigurno je pridonijela da se ozbiljnije progovori o ovoj temi, a Francescovo svjedočanstvo i vedrina kojom zrači pokazali su kako je pobjeda nad zlom moguća.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Verbum
D. Šabić, mag. nov.