Apolitični

Autoplin se smatra prijelaznim gorivom na putu ka ekološki čistim energentima, INA pokreće akciju ugradnje plina

I dok čekamo što će budućnost donijeti po pitanju potpune elektrifikacije vozila, i hoće li se ona uopće dogoditi, zapadne zemlje sve više pažnje pridaju smanjenju štetnih emisija nastalih u prometu. Prvenstveno se to odnosi na zabranu vožnje automobilima u urbanim zonama gradova, kao i brojnim novčanim potporama za kupnju alternativnih vozila. Primjerice, trend u zapadnim zemljama je zabrana zadržavanja dizel i benzinskih vozila u javnim garažama, dok se ta zabrana ne odnosi na autoplin vozila koja ispuštaju višestruko manje štetnih tvari u okoliš. Ipak, nedostatak električnih vozila je njihova i dalje visoka cijena, kao i mali broj punionica, tako da alternativa ekološki čišćoj vožnji i dalje ostaje  autoplin.

Prednosti autoplina u odnosu na druga goriva: i do 50% jeftinija vožnja u odnosu na benzin; kratak vremenski period povrata investicije; znatno dulji životni vijek motora i katalizatora; jednostavna i brza ugradnja; postizanje većih udaljenosti s jednim punjenjem (uz upotrebu plina i benzina); potpunije izgaranje smjese; veća snaga motora; niži troškovi održavanja vozila…

INA i ovog ljeta pokreće uspješnu akciju ugradnje plinske instalacije u benzinska vozila s ciljem osvještavanja i poticanja razvoja tržišta autoplina. Akcija uključuje ugradnju vrhunske plinske instalacije koja nudi do 5 godina jamstva na sustav, po cijeni od 6.500* kuna s uključenih 2.000 kuna za autoplin na INA kartici. INA autoplin dostupan je za punjenje na Ininim maloprodajnim mjestima, a njegova kvaliteta usklađena je s europskom normom za autoplin EN 589. Akcijska ponuda vrijedi od 15. lipnja do 30. srpnja 2020. godine, a uključeni iznos na kartici može se potrošiti za kupovinu autoplina na Ininim maloprodajnim mjestima u roku godine dana od dana ugradnje.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay