Apolitični

Autentične suvenire s motivima Dioklecijanove palače uskoro ćete moći nabaviti u Muzeju grada Splita

Projektom Palača života, grad mijena, koji obuhvaća revitalizaciju Dioklecijanove palače predviđena je i izrada suvenira. Galerija Jakšić je pri izradi objedinila lokalnu proizvodnju, autentičnost suvenira i prepoznatljivost projekta.

Za ovakav projekt bilo je jako važno osmisliti proizvode koje mogu proizvesti lokalni umjetnici/obrtnici. Odlučili smo se i za materijal koji se nalazi neposredno blizu lokacije, a to je brački kamen. Odabrali smo brački kamen zbog toga što je Dioklecijanova palača građena od istog, ekološki je prihvatljiv i lokalni obrtnici ga obrađuju. S time smo dobili i autentičnost projekta jer su rijetki suveniri od bračkog kamena na cjelokupnom tržištu, pojasnila je Dina Jakšić iz Galerije Jakšić ideju za nastanak ovih suvenira.

Koje sve suvenire od bračkog kamena možemo očekivati i u prodaji?

Edukativna igra slaganja s kamenim kockicama za djecu i odrasle: Od njih se mogu složiti pročelje Stare gradske vijećnice, pročelje Jugoistočne kule i Dioklecijanova palača. Osim osnovnog cilja ovog suvenira da se korisnik bolje upozna s poznatim građevinama grada Splita, igra razvija finu motoriku i koordinaciju oka i ruke jer je riječ o sitnim elementima koje je teško spojiti.

Cijeli članak, fotogaleriju i detaljne opise suvenira možete pronaći na: journal.hr

Image by Michelle Raponi from Pixabay