Apolitični

Australija, SAD, Indija i Japan razmatraju alternativu kineskom “Jednom pojasu, jednom putu”

Australija, Sjedinjene Države, Indija i Japan razgovaraju o zajedničkoj regionalnoj infrastrukturi koja bi bila alternativa kineskoj inicijativi “Jedan pojas. jedan put”, piše u ponedjeljak australski list, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

Plan četiri regionalna partnera još je u povojima, citira Australian Financial Review američkog dužnosnika, “i neće biti dovoljno razrađen da bude predstavljen javnosti” tijekom posjeta australskog premijera Malcolma Turnbulla SAD-u ovog tjedna.

Trebao bi ipak biti uvršten na popis tema o kojima će Turnbull razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i o njemu se ozbiljno raspravlja, naglasio je dužnosnik.

Kineski predsjednik prvi je puta spomenuo incijativu 2013. godine studentima u Kazahstanu. Njezin je cilj pomoći Pekingu da proširi utjecaj na međunarodnoj pozornici financiranjem i gradnjom globalnih transportnih i trgovinskih komunikacija u više od 60 zemalja.

U siječnju ove godine Kina je naznačila da želi proširiti inicijativu i na Arktik otvaranjem pomorskih ruta koje je omogućilo globalno zatopljenje.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock