Apolitični

Australija je izgubila više vrsta sisavaca nego bilo koji drugi kontinent, a flora i fauna ubrzano propadaju

Ako zanemarimo upozorenja u ovom izvješću, vrste poput koala iz istočne Australije ili našeg najvećeg sisavca koji jedri, velike jedrilice, zauvijek će nestati, upozorili su iz WWF.

Jedinstvena australska flora i fauna izloženi su većem riziku nego ikada do sada od šumskih požara, suše, ljudske aktivnosti i globalnog zatopljenja, kaže se u “šokantnom” vladinom izvješću objavljenom u utorak.

Slika štete koju daje znanstveno izvješće je znatna. Od početka 20. stoljeća, prosječna temperatura kopna u Australiji porasla je za 1,4 stupnja Celzijusa zbog globalnog zatopljenja, ubrzavajući propadanje flore i faune.

Sve veća učestalost i ozbiljnost ekstremnih događaja utječu na dobrobit ljudi, a rastuće temperature i promjene obrasca padalina na koje utječu klimatske promjene vrše pritisak na kopnene vodne sustave.

U pet godina više od 200 biljnih i životinjskih vrsta od nacionalnog značaja dodano je na popis ugroženih vrsta, prema australskim zakonima o zaštiti okoliša.

Australija je izgubila više vrsta sisavaca nego bilo koji drugi kontinent, kaže se u izvješću, a broj novih vrsta koje su navedene kao ugrožene porastao je za 8 posto u pet godina.

Australski gradovi također rastu velikom brzinom, navodi se u izvješću, što dovodi do povećanja topline, zagađenja i gradskog otpada te istovremeno opterećuje izvore vode i energije.

Sydney je izgubio više od 70 posto svoje izvorne vegetacije zbog razvoja, stoji u izvješću.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay