Apolitični

Australci žele napraviti “beskonačan vlak” koji se nikad ne treba zaustavljati

Australski inženjeri rade na projektu vlaka koji se nikad neće morati zaustaviti radi goriva i kojem neće biti potrebna ogromna električna infrastruktura, već će energiju dobivati isključivo koristeći silu gravitacije.

Taj vlak budućnosti radit će na električnoj bateriji koju neće trebati puniti konvencionalnom infrastrukturom za punjenje, jer će umjesto toga iskoristiti gravitacijsku energiju na dionicama pruge koje idu nizbrdo.

Infinity Train ima kapacitet biti najučinkovitija svjetska baterijska električna lokomotiva. Regeneracija električne energije na dionicama nizbrdo uklonit će potrebu za ugradnjom infrastrukture za proizvodnju i punjenje obnovljive energije, čineći je kapitalno učinkovitim rješenjem za eliminaciju dizela i emisija iz naših željezničkih operacija, rekla je izvršna direktorica Fortescuea Elizabeth Gaines.

No, čak ako australski inženjeri i uspiju iskoristiti tehnologiju za stvaranje takvog vlaka, mogu proći mjeseci ili čak godine do njegove implementacije u drugim željezničkim sustavima svijeta.

Izvor: Daily Mail

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay