Apolitični

Audijevi V6 TDI motori sada mogu voziti na biljno ulje

Iako je Audi među onima koji su 2025. godinu označili kao prekretnicu nakon koje više ne bi trebali nuditi motore s unutrašnjim izgaranjem, situacija se iz dana u dan mijenja. Nakon što je Njemačka ocijenila kako ne treba otpisati klasične motore, iz Audija dolazi vijest o novosti na njegovim V6 TDI motorima. 

Nakon Porschea i Audi je odlučio prilagoditi se novim gorivima. Ovdje je u pitanju HVO, odnosno hidrotretirano biljno ulje. Audijev V6 TDI od 286 KS sada bez problema može voziti i na ulje, a što donosi smanjenje emisije CO2 za do čak 95%. Najbolja stvar je u tome da se novo gorivo proizvodi od otpadnog ulja iz prehrambene industrije. Dodatno, HVO ima 30% višu ocjenu cetana, pa se njime poboljšava samo izgaranje. 

HVO kompatibilni TDI motori nudit će se na svim modelima Audija gdje TDI motori još imaju značajan udio. To znači da će biti dostupni na A4, A6 i A8 iz osobnog programa, te Q7 i Q8 u ponudi SUV-ova. U drugom krugu prilagođene motore dobit će i Q5, A6 Allroad modeli, a potom bi isti tretman dobio i ostatak VW koncerna, odnosno VW Touareg.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr