Apolitični

Atraktivna izložba u Muzeju grada Trogira

Trogirski muzej nudi vam još jednu izložbenu atrakciju ovoga puta pod nazivom „Motel Trogir / Turizam u socijalizmu i nakon njega” koja će biti otvorena u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar u srijedu 10. lipnja 2015. g. s početkom u 21 h.

Kustos muzeja Michael Zinganel ujedno je i autor istoimene knjige koja je i bila polazište izložbe, a njeno predstavljanje održat će se pola sata prije otvaranja izložbe.
Izložba „Motel Trogir / Turizam u socijalizmu i nakon njega” u Muzeju grada Trogira pokušaj je povezivanja građanske inicijative za zaštitu jednog od najuspješnijih ostvarenja arhitekta Ivana Vitića, Motela Sljeme u Trogiru (1965.) i šireg istraživanja transformacije modernističke turističke arhitekture na hrvatskoj obali koje su proveli Michael Zinganel, Maroje Mrduljaš i Norbert Mappes Niediek. Ovakav okvir ima za cilj ponuditi bazu za slojevitije razumijevanje novije (hrvatske) prošlosti praćenjem fizičke i simboličke transformacije pomno planiranog izgrađenog (turističkog) okoliša, to jest njegov prijelaz iz jedne ekonomske i političke paradigme (samoupravnog socijalizma) u drugu (tržišni kapitalizam). Izložba stoga objašnjava širi kontekst nastanka te nasljeđa Motela Sljeme u Trogiru, jednom važnog, ekonomskog i kulturnog dobra za turiste i lokalno stanovništvo, istovremeno pozivajući na razmišljanje o njegovoj budućoj namjeni. Ovako je napisao kustos izložbe Michael Zinganel, čiju izložbu podržavaju kao partneri projekta Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze i Društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan”.

 

Ovo je još jedna kulturna crtica u nastupajućoj turističkoj sezoni UNESCO-va Trogira koje vas očekuje ako ga odlučite posjetiti. Izložbu svakako imate otvorena posjetiti budući da će bit otvorena do 26. lipnja ove godine, a nam preostaje zaželjeti vam ugodne trenutke prilikom posjeta Muzeju grada Trogira.
Više u kategoriji: kultura
D. Šabić, mag. nov.