Apolitični

AstraZeneca nudi jeftinije cjepivo protiv Covida, ali moguću odštetu za nuspojave plaćat će europske vlade

Europske vlade plaćat će odštetu koja prelazi limit dogovoren s tvrtkom AstraZenecom zbog mogućih posljedica njezina potencijalnog cjepiva protiv covida-19, po odredbama ugovora s tom tvrtkom koje se razlikuju od ugovora sa Sanofijem, rekao je jedan europski dužnosnik za Reuters.

Britanska tvrtka AstraZeneca dobila je u tajnom ugovoru potporu Europske unije jer je tražila nižu cijenu za svoje potencijalno cjepivo, rekao je dužnosnik.

Neočekivane nuspojave nakon što neki lijek dobije odobrenje regulatora rijetke su, ali zbog brzine kojom se razvija cjepivo protiv covida-19 rizici su veći.

Ugovor s AstraZenecom, koji prebacuje dio rizika cjepiva na porezne obveznike, dogovoren je s Europskom komisijom u kolovozu, no odredbe o odgovornosti do sada nisu bile poznate.

Po dogovoru, AstraZeneca bi platila sudske troškove samo do određenog limita, rekao je dužnosnik. Nije želio reći kako će se ostatak troškova dijeliti s pojedinim državama članicama niti koliko će iznositi limit.

Financijski „štit” pokrivat će i sudske troškove i moguću odštetu, potencijalno daleko veći iznos u slučaju da nešto pođe po zlu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay