Apolitični

Aromatičan šoltanski paprenjak

 

Šolta, nadomak Splitu, svojevrsno njegovo otočko predgrađe nudi vam se ljepotom, prirodnim znamenitostima, kulturom, povijesnim vrijednostima, gastronomijom i posebnostima. Jedna od takvih je kolač mistične, povijesne priče. Idemo je otkriti…
Paprenjak je aromatični kolač rustikalnog izgleda stoljećima poznat na dalmatinskim otocima. Na Šoltu je stigao prije 500 godina. Poznato je da su vrijedne dalmatinske žene svojim muževima pomorcima još u vrijeme jedrenjaka, u mornarske škrinje, s ljubavlju spremale i paprenjake. Oni su pak, s dalekih putovanja donosili egzotične začine (cimet, papar, klinčić, šafran…) koje su (ne znajući pojedinačna imena) sve nazivali papar pa otud i naziv – paprenjaci.
Paprenjak je služio i kao barometar. Kada je hrskav i tvrd, bit će sunčano i bura, a kada omekša dolaze jugo i kiša. Tradicionalni, autohtoni i ekološki šoltanski proizvodi: med, djevičansko maslinovo ulje, rogač i prošek, glavni su sastojci i današnjeg paprenjaka. Osnažen mediteranskim suncem, mjesecima zadržava istu aromu, hranjivost i kvalitetu, a jedinstven je zbog prikazivanja ćuvite (sove) – zaštitnog znaka Šolte.
Ovaj ručno rađeni, maleni šoltanski suvenir s mirisnim tragom davnina, otvorit će vam malenu škrinjicu doživljaja Šolte, a vašim osjetilima pružiti nezaboravne okuse…
Dodajmo za kraj da je šoltanska udruga Lanterna oznaku otočne kvalitete dobila baš za šoltanski paprenjak, tradicionalan kolač rustikalnog izgleda, uz male varijacije u ukusu i izgledu, poznat u Dalmaciji od renesanse. Specifičan je i po ukusu jer, za razliku od ostalih, sadrži i rogačevo brašno. Radi se ručno, na starinski način, pa otuda njegova šarmantna „nesavršenost” u izgledu.
Izvor: visitsolta.com
Više u kategoriji: hrana, ugostiteljstvo
D. Šabić, mag.nov.