Apolitični

ARK D-0 UNDERGROUND u Galeriji umjetnina Split

Galerija umjetnina predstavlja projekt i promociju knjige ARK D-0 UNDERGROUND, Projekt bijenala suvremene umjetnosti u Konjicu (BiH).

Pozvani ste u srijedu, 9.prosinca 2015. u 18:00 u splitsku umjetničku kuću gdje će vam se predstaviti Bašak Šenova, Edo Hozić i Branko Franceschi
Inače, Bašak Šenova, iz Istanbula, kustosica je dugog ciklusa Projekta Bijenale i član Savjeta Projekta Bijenala, Edo Hozić je osnivač i direktor Projekta Bijenale D-0 ARK Underground, a Branko Franceschi je ravnatelj Galerije umjetnina Split, povjesničar umjetnosti, kustos dugog ciklusa Projekta Bijenale i član Savjeta Projekta Bijenala.
Projekt Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground jedinstven je projekt u polju suvremene umjetnosti, a odvija se u Atomskoj ratnoj komandi, jednom od najfascinantnijih podzemnih vojnih objekata građenom u Konjicu (BiH), u periodu bivše države (period gradnje 1953. – 1979.). Objekt je 2014. godine proglašen nacionalnim kulturno-povijesnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Krajnji cilj Projekta Bijenale je transformacija atomskog skloništa u hibridni vojno–umjetnički muzej.
Projekt D-0 ARK Underground u posljednje četiri godine prepoznat je kao regionalni promotor kulturnih vrijednosti, stoga ga je Vijeće Europe 2011. godine proglasilo za Kulturni događaj Europe. U 2013. i 2015. godini Projekt Bijenale organiziran je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a UNESCO ga je uvrstio u program proslave i obilježavanja 70 godina svog postojanja.
Prvi ciklus Projekta organiziran je 2011. godine u partnerstvu s Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom. Drugi ciklus organiziran je 2013. godine u partnerstvu s Republikom Hrvatskom i Republikom Turskom. Treći ciklus Projekta organiziran je u partnerstvu s Republikom Austrijom i Republikom Albanijom 2015.godine. Iza tri ciklusa Projekta Bijenale u Atomskoj ratnoj komandi trajno je postavljeno 125 umjetničkih radova, a zastupljeno je 90 umjetnika iz 32 države iz cijelog svijeta. Promocije Projekta Bijenale do danas su održane u UNESCO-voj Palači Zorzi u vrijeme Venecijanskog bijenala, u Istanbulu, Berlinu, Firenci, Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, MUMOK u Beču, Ministarstvu kulture Albanije i Vijeću Europe u Strasbourgu.
O projektu su opširno izvješćivali inozemni elektronski i TV mediji (Al Jazeera Balkans, CNN, RAI UNO, TRT, HRT, FOX News, TVRS…) kao i brojne novine i časopisi, poput: The New York Times, International Herald Tribune, Suddeutsche Zeitung, Huriet Daily, Associated Press, Washington Post itd. Posebno je značajna pozornost koju je Projekt izazvao kod vodećih svjetskih stručnih časopisa koji se bave umjetnošću, kao što su: ART FORUM, MetropolisM, Flash ART itd. U svjetskim medijima o Projektu je objavljeno preko 1500 napisa, a u regionalnim i svjetskim elektronskim medijima emitirano je 1200 minuta priloga.
Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.