Apolitični

Arhitektura za 2023.: Drugi najviši neboder na svijetu, vrtovi unutar aerodroma…

Prošla godina u arhitekturi bit će zapamćena kao godina u kojoj je napravljen prvi neboder po takozvanoj “upcycling metodi” (podsjetimo, upcycling pomaže u očuvanju okoliša zbog ponovnog korištenja postojećih materijala). 

Sljedeću će godinu, dakle, po mišljenju kritike, u arhitekturi definirati nekoliko građevina različitog profila. Neke je od ovih građevina i izdvojio CNN.

U Kuala Lumpuru dovršava se Merdeka 118, druga po redu najviša građevina na svijetu, odmah nakon Burj Khalife u Dubaiju. Visoka je preko 600 metara.

Treći najnaseljeniji grad u Indiji, Bangaloreu, napokon je dočekao dugo očekivano proširenje zračne luke, najavljenim otvaranjem Terminala 2 Kempegowd International, predviđenom već za početak godine. Projekt će povećati godišnji kapacitet posjetitelja zračne luke koja će moći primiti 25 milijuna ljudi, a površina je golema. Arhitektonska tvrtka Skidmore, Owings & Merrill ima pristup nadahnut prirodom, trend u uređenu aerodroma. Gradi se, naime, “terminal u vrtu”, u skladu sa suvremenom arhitekturom, niz međusobno povezanih zgrada spojenih uređenim prostorima i s mnoštvom biljaka, bambusom, vodopadima…

U australskoj prijestolnici, pak, piše se o tome, hoće li The Sydney Modern Project, nova umjetnička galerija, zasjeniti i samu operu koja sljedeće godine slavi pedeset godina.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Fender Katsalidis/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia/Fender Katsalidis/cover Images/instarimages.com/instar Images/profimedia