Apolitični

Arhitektura i film 2. dio

Već smo pisali o neraskidivoj povezanosti arhitekture i filma. Uzevši u obzir da nam se bliži vikend, a tako i idealno vrijeme za opuštanje, pripremili smo listu filmova za filmoljupce koji vole uživati, između ostalog, i u lijepoj arhitekturi

1. Izgubljeni u prijevodu

Drugi film američke redateljice Sofije Coppola, spoj drame i komedije. Prateći neobično prijateljstvo muškarca i žene koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, osim što govore istim jezikom, upoznat ćete potpuno različitu sredinu od uobičajene. U ovom je filmu kulturološki specifičan Tokio, kojemu je ovo vjerojatno i jedno od najromantičnijih izdanja na filmu općenito, treći lik gotovo ravnopravan glavnim glumcima.

2. Peti element

Može li uistinu ovakva lista proći bez nekog znanstveno-fantastičnog filma? Pogledajte kako redatelj Luc Besson zamišlja život ljudi u 23. stoljeću u ovom nagrađivanom filmu o borbi svjetla i tame. Može li jedna mlada djevojka uz pomoć njujorškog taksista zaustaviti mračnu silu koja prijeti cijelom čovječanstvu?

3. Početak

Britansko-američki znanstveno-fantastični film s elementima trilera i akcije. Poslastica za sve ljubitelje arhitekture i SF filmova s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi koji još jednom briljira svojom glumom u filmu o arhitekturi koja se stvara iz uma te paralelnim stvarnostima u snovima koji su toliko realni da je veoma teško odvojiti realnost od iluzije.

4. Pad

Vizualno moćan film redatelja Tarsema Singha sniman na 23 različite lokacije koje oduzimaju dah prirodnom ljepotom ili monumentalnim građevinama drama je čija je glavna nit priče maštanje jedne djevojčice kojoj ozlijeđeni kaskader priča mističnu priču o petorici junaka u borbi sa zlim guvernerom. Putovanje izmišljenom zemljom uz izuzetnu scenografiju i kostimografiju pomalo podsjeća na Čarobnjaka iz Oza…

5. Kuća na jezeru

Još jednom završavamo listu s romantičnom dramom, ovog puta smještenom u prelijepu kuću na jezeru. Mladi arhitekt i liječnica koje dijeli vremenska razlika komuniciraju preko pisama koje ostavljaju u poštanskom sandučiću. Film koji prikazuje arhitekturu kao vještinu koja se prenosi generacijama kao obiteljsko naslijeđe prilika je da uživate u jednoj intrigantnoj ljubavnoj priči i u lijepim kadrovima.

Više u kategoriji: arhitektura

M. Konstantinović, mag. ing. arh.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=8hP9D6kZseM” width=”500″ height=”300″]