Apolitični

ARHITEKTONSKO ČUDO! KATAR JE MANJI OD DALMACIJE, A GRADE STADIONE KOJI SE NAKON MUNDIJALA RASTAVLJAJU POPUT LEGO-KOCKICA

Debelo ispod radara, skrivena maglom pandemijske psihoze, u lipnju je prošla vijest da je Katar dovršio već treći stadion na kojem će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva 2022. Education City stadion kapaciteta 40.000 smješten je u središtu regije Al Rayyan pored Dohe i jednom kada pustinjska državica isprati FIFA-in šareni cirkus trebao bi, kako čitamo, činiti žarišnu točku društvenog života u tamošnjem obrazovnom i istraživačkom hubu.

Ugodna je ovo vijest za FIFA-u ako znate za njezina brojna loša iskustva sa zemljama-domaćinima Mundijala. Te zemlje po tradiciji “zadnju ruku” (evo, još samo da izvučemo fuge u sanitarnom čvoru i crte na parkiralištima) na svojim glamuroznim arenama udaraju sa zvukom zvona, kao natjecatelji u kulinarskom showu. U slučaju Katara Gianni Infantino i suradnici ne trebaju se plašiti scenarija u kojem njihove inspekcije mašu kažiprstom ili potežu domaćina za uši: svi stadioni će godinu dana uoči kick-offa biti spremni, ispeglani, začešljani i namirisani kao maturanti uoči najvažnije večeri u godini. Ako se FIFA-ini šefovi nečega trebaju plašiti to je onda – što će od svega ostati godinu dana nakon što tulum završi?

Education City stadion će, najavljuje organizator, po svršetku turnira i dalje poticati stanovnike da nastave sa zdravim životom, ali u prepolovljenom izdanju jer Katar namjerava razmontirati gornji kat stadiona i 20.000 sjedalica donirati za izgradnju stadiona u nerazvijenim zemljama. I to je još super u usporedbi s, recimo, Ras Abu Aboud stadionom (također 40.000) kojeg grade od brodskih kontejnera i modularnih “građevinskih blokova”, e kako bi na kraju balade taj set lego kockica mogli kompletno i glatko razmontirati te poslati na putovanje prema nekom sljedećem odredištu koje zaista vapi za nogometnim stadionom (spominjemo tek ovlaš, navodno u zagrebačkom gradskom poglavarstvu nešto gruntaju o novom stadionu). 

Cijeli članak možete pročitati na: sportske.jutarnji.hr

Foto: Pixabay