Apolitični

Arhitektica o potresu: Dok čekate zakon o obnovi i volonteri vas tješe, država se već pobrinula za crkve

Arhitektica Martina Petrinjak obratila se otvorenim pismom građanima Zagreba koji su pogođeni potresom 22. ožujka ove godine, ali i ministru graditeljstva Predragu Štromaru. Naime, ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio je nedavno prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu, koji je naišao na negodovanje struke. Taj zakon suspendirat će Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi, a one koji su ostali bez stanova i kuća prisilit će se da unajmljuju državne stanove.

Nitko od osoba koje su masno plaćane 75 godina nije vam pomogao

Dvadeset dana nakon događaja na krovovima možete vidjeti različite volontere koji bez kaciga uklanjaju crijep na preko dvadeset metara visine, bez osnovne zaštite na radu, bez ikakve ovlasti, uklanjaju višetonske dimnjake koji su se odvojili na mjestu na kom je posmična sila djelovala na njih. Tako izgubljen je još jedan život.

Kuće i zgrade vam obilaze kolege statičari, u pratnji studenata, s kacigama Zagrebačkog holdinga, prslucima civilne zaštite i iskaznicama komore građevinskih inženjera, bez ikakve ovlasti ili odgovornosti govore vam smijete li se vratiti u vaše stanove i koja je vjerojatnost da vam se kompletna zgrada surva na glavu.

Njihove ovlasti su nikakve, oni samo tako šeću volonterski i tješe vas.

Sami ćete vjerojatno morati platiti ozbiljne vještake (možda baš njih) i temeljem toga zatražiti naknadu štete. Istovremeno, mnogi od vas su bez grijanja i tople vode sa starcima i djecom jer gradska plinara je isključila plin, odbija uključiti dovod plina ako ne kupite nove bojlere i prilagodite instalaciju, platite ateste i popravite dimnjake koji vam za taj bojler neće trebati. Mnogima od vas pukla je kanalizacija ili neki drugi infrastrukturni element.

Dvadeset dana nakon događaja vi ste u stanovima svoje rodbine i prijatelja, izbjeglice i beskućnici. Ništa se nije dogodilo osim volonterskih aktivnosti penjača, vatrogasnih društava i drugih udruga koje nisu plaćene iz proračuna. Nitko od osoba koje su plaćane masno 75 godina vam nije pomogao.

DRŽAVA: Smisao države je garantirati građanima kvalitetu roba i usluga koje se puštaju u promet na teritoriju te države. Država je organizacijski oblik nastao s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi. Ako država propusti zaštititi živote svojih građana dopuštajući da se prometuje robom opasnom po život (konkretno nestabilnim građevinama) i na taj promet naplati porez, naplati komunalni doprinos za gradnju takvih građevina, a često i izda uporabne dozvole za takve građevine ili pak njena tijela (zavod za zaštitu spomenika kulture) zabrane izrijekom izvođenje zahvata koji bi zaštitili ljudske živote, takva država je DUŽNA naknaditi tako nastalu štetu.

U prvim danima, odmah nakon 24 sata ministarstvo kulture obvezalo se sanirati svih sedam crkvi koje su stradale u potresu, bezodvlačno i bez da je itko išta pitao.

INFRASTRUKTURA: Nepojmljivi bezobrazluk gradske plinare koja je dio Holdinga, a koja je iskoristila nesreću koja nas je sve zadesila da čak i one koji nemaju oštećenja usred zime ostavi bez grijanja i tople vode dvadeset dana i duže do trenutka kad nabavite dvadesetak tisuća kuna za novi bojler, montažu, prilagodbu i atestiranje također je netko dozvolio nemarom i neradom.

OSIGURANJA: Mnogi od vas su plaćali osiguranje, neki i zbog toga što su koristili komercijalne kredite banaka za kupnju nekretnine. Nakon katastrofe, shvatili ste da vam osiguranje neće pokriti trošak sanacije jer je negdje nešto pisalo malim slovima ili nije pisalo, ali se po nekom nebeskom zakonu podrazumijeva. Podsjećam vas da je u periodu između dviju vladavina glavnih stranaka jedinoj regulatornoj agenciji i javnopravobraniteljskoj službi koja je imala ovlasti kakve imaju ombudsmani u EU ukinuta svaka ovlast. Riječ je o Hanfi. Zbog toga vas sad ne može nitko obraniti od malverzacija.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay