Apolitični

Obilježavanje Europske noći i Međunarodnog dana muzeja

Arheološki muzej Narona izaziva pozornost posjetitelja uvijek kada ga posjete zbog svoje povijesne i sadržajne vrijednosti. Često je organizator raznovrsnih izložbi koje su dobro posjećene od ljubitelja povijesti i muzeja doline Neretve, ali često ga posjećuju i turisti koji obilaze Jadran nastojeći što više upoznati povijesne vrijednosti Hrvatske.
Muzej ove subote, 16. svibnja priređuje i otvara zanimljivu izložbu pod nazivom „Fantastična bića na spomenicima antičke Narone“ s početkom u 21:00 sat. Tako se i ovaj Arheološki muzej tematskom izložbom pridružuje i daje svoj doprinos svim drugim muzejskim ustanovama u Hrvatskoj prilikom obilježavanja Europske noći muzeja, ali i Međunarodnog dana muzeja.
Ravnatelj muzeja Toni Glučina potvrđuje da su izložbom predstavljeni pokretni arheološki nalazi iz vlastitog fundusa te fundusa arheoloških muzeja u Zagrebu, Splitu i Zadru koji potječu iz Vida, te dodaje kako je izložba upotpunjena biranim ilustracijama, video projekcijom fantastičnih bića iz doba antičke Narone. Ravnatelj pozive sve zainteresirane da dođu obilježiti ovaj dan, tj. Europsku noć muzeja, otvorenjem navedene izložbe uz prigodno druženje na muzejskoj terasi.
I Umjetnička galerija Dubrovnik posebnim se programom pridružuje obilježavanju noći muzeja.
Naime, sa samim obilježavanjem krenulo se prije nekoliko dana s međunarodnom manifestacijom na temu „Muzeji za održivo društvo“, a sve u sklopu programa „Muzej za sve“ koji je priređen u donjem dijelu Umjetničke galerije Dubrovnik postavljenjem izložbe slika i eksponata iz bogate muzejske zbirke. Nekoliko zanimljivosti donosimo za ljubitelje umjetnosti i kulture iz ove galerije, poput likovno-edukativnih radionica za najmlađe kroz likovno izražavanje upotrebljavanjem organskih i recikliranih materijala te prigodna i ugodna poklon iznenađenja za goste, a sve povodom obilježavanja navedenih dana.
Podsjetimo kako je Međunarodni dan muzeja u ponedjeljak 18. svibnja, a u muzeju Narona na taj dan najavljeno otvorenje izložbe radova učenika srednjih i osnovnih škola te vrtića metkovskog kraja na temu „Zemlja, zrak, voda“.
Svi ste pozvani u muzej Narona u Metković, ali i u fantastično uređeni prostor Umjetničke galerije Dubrovnik na prigodna kulturna druženja!

Više u kategoriji: Kultura
Foto: a-m-narona.hr, visitdubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.