Apolitični

Arheološki muzej grada Visa i božica Artemida

U Gospinoj batariji, glavnoj utvrdi koju je Austrija za vrijeme svoje vladavine početkom 19. stoljeća sagradila na otoku Visu, smjestio se Arheološki muzej. U njemu su smještene tri različite zbirke. Pod nazivom U susret zavičajnom muzeju otoka Visa može se razgledati arheološko-etnografska i kulturno-povijesna izložba koju su postavili Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba i Arheološki muzej iz Splita.

Izložba počinje grčkim posuđem koje datira između 3. i 1. st prije Krista i koje su isejski Grci koristili u svakodnevnom životu. U ovom dijelu mogu se vidjeti kameni reljef rimskog boga Marsa izrađen između 1.-2. st. kao i tri kamene glave.

Drugi dio izložbe bavi se ribarstvom Visa. Središnji eksponat je pramac ribarskog broda postavljen kao da je netom izvučen na žalo. Na njemu i oko njega nalaze se ribarski alati i brodska oprema: špurtil, osti, veslo, brodska pumpa, sidro, mriža, feral i drugi predmeti. Zadnji dio izložbe pokazuje građanski namještaj, predmete vezane uz brodogradnju, vinogradarstvo, prijevoz robe te suvremenu povijest.

U Arheološkom muzeju može se vidjeti i Hidroarheološka zbirka amfora iz uvale Vela Svitnja. U uvali na sjevernoj strani otoka Visa sedamdesetih je godina prošlog stoljeća Arheološki muzej iz Splita istraživao tada jedini hidroarheološki lokalitet koji je bio pošteđen od pljačkaša. Tijekom tih istraživanja izronjene su 634 amfore, od kojih su mnoge još uvijek u grlu imale poklopac. Amfore su tada prebačene u prostor austrijske utvrde te izložene u skladišnom prostoru utvrde, složene kako su prevožene u brodskom potpalublju. To je kod nas novina jer su do sada amfore uglavnom izlagane kao individualni tipovi, kako bi se istaknula njihova raznolikost. Svi ovi podatci uredno su dokumentirani u samom muzeju koji je rado posjećen, posebno tijekom turističke sezone kada turisti dolaze na ovaj lijepi i sve traženiji otok.

birka helenističkih spomenika koju je također postavio Arheološki muzej iz Splita, najveća je takva zbirka u Hrvatskoj. Tu se može vidjeti prapovijesni materijal iz brončanog i željeznog doba, koji je sakupljen na čitavom otoku: keramički ulomci, fibule i spiralno naočalasti ukrasi. Jedan od najzanimljivijih eksponata jest kopija brončane glave božice Artemide. Kip je s kraja 4. st. pr. Kr. i jedan je od najznačajnijih grčkih brončanih spomenika u Hrvatskoj.

U Zbirci se nalazi i posuđe za koje se smatra da je izrađivano u Issi. Tu je još i ženski nakit, brončana enohoa koja je služila u obredne svrhe, kameni mali žrtvenici…

Ovaj muzej potvrđuje i eksponatima ocrtava prošlost na otoku koja je bila zanimljiva i burna. Ugodno je posjetiti Vis i krenuti prema muzeju iz kojeg ćete izaći bogatiji saznanjima o viškoj prošlosti.

Više u kategoriji: Kulturna baština; Povijest

Foto: tz-vis.hr

D. Šabić, mag. nov.