Apolitični

Arambaša Vukasović – Para postrojava momke za 300. alku

Kako se bliže ovogodišnje alkarske svečanosti, tako raste razina časti i zadovoljstva među članovima viteškog alkarskog društva. Ono, kao i mnoge druge stare hrvatske vojne postrojbe, streličari na kontinentu, viteške kumpanije na Korčuli, čuvari Kristova groba na otocima i u Dalmatinskoj zagori i mnoge druge udruge i društva, svojim višestoljetnim postojanjem obogaćuju društvo u cjelini i njegovu povijest.

Svaki alkar u Sinjskoj alki ima svog momka, a svi momci zajedno čine momačku četu ili pak satniju. Predvodi ih, brine o njima i najviše komunicira njihov zapovjednik arambaša Ivo Vukasović – Para.

Po završetku alkarskih priprema na trkalištu zamolili smo Ivu za kratko druženje ispred zgrade Viteškog alkarskog društva koja je sigurno najtraženija ustanova u Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana.

Ivo, godinama u viteškom društvu obnašate dužnost zapovjednika momačke čete, brinete o svojim dečkima, koliko ta obveza znači vama i vašoj obitelji kada je riječ o alkarskim viteškim zbivanjima?
– Moram vam priznati kako je moja želja od malih nogu bila, svakom Sinjaninu je čast da bilo koju alkarsku dužnost obnaša u VAD-u, a ja kao dijete sam svaki dan prolazio alkarskim trkalištem… Kako sam iz Brnaza, to je naša kala, ujedno i alkarsko trkalište, uvik sam razmišlja u podsvijesti, Gospe Sinjska da mi je nešto bit’ u alkarskoj povorki. Eto, ostvarila mi se želja. Najprije sam bio alkarski momak, pa „prvar“, poslije toga, već treći put me zaredom na redovnoj izbornoj skupštini članovi biraju za zapovjednika momačke čete, satnije.

Kroz nekoliko riječi, što znači brinuti o svojim momcima, koraku, držanju dostojno svojih pradjedova, što nosite u sebi kako bi odgovorno obnašali dužnost arambaše?

– Najprije, Denis, treba voliti alku. Trebaš i kao što nalaže Statut biti primjeren, odgovoran, ozbiljna osoba, moralnih kvaliteta s odlikama dinarskog čovika, imati određenu visinu stas i držanje, kroz život i djelovanje ponašanje mora biti uzorno i dostojno s osjećajem za dobrobit svih u alki i općenito u društvu. Sve ovo što sam iskazao treba nekako ukomponirati u jednu cjelinu kako bi se zadovoljili kriteriji uprave VAD-a i javnosti.

Glazura alkarskih momaka vidljiva je posljednjem tjednu pred alku.

– U dogovoru s Vojvodom i Upravom dao sam prijedlog da ovu godinu za tristotu godišnjicu ostane ista momačka četa. To su uhodani momci s iskustvom, tako sam potpuno siguran da će za ovu veliku jubilarnu alku biti maksimalno profesionalno odrađeno. Mislim da uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske sve će se uredno posložiti na dobrobit svih gostiju koji u dane alke dođu u Sinj.

Jeste li pripremili i izvadili odoru, oružje i oruđe koje vas čini posebno vizualno zanimljivim?

– Sve je pripremljeno i po tome bi alka mogla započeti sutra.

Alku ste u pravom smislu sa svim odlikama alkarske povorke, koračajući predstavili Splićanima, Zagrepčanima, bili ste i u Bruxellesu, dolaze pozivi iz različitih krajeva svijeta.

– Ovu čast u alki treba poštivati, zahvaljujući njoj postaješ javna, poznata osoba i svakako mi to laska i pričinjava zadovoljstvo, a kad sam treći put izabran za arambašu, kod mene je na proslavi bila rijeka ljudi, uzvanika, velika fešta do jutra, bio sas vesel kao malo dijete, jednostavno srce je kucalo duplo više otkucaja zbog veselja i zadovoljstva.
Gdje smo god bili alkom u gostima, sjajno smo prihvaćeni, na ovaj način čuvamo i promoviramo našu sinjsku, dalmatinsku i hrvatsku kulturnu baštinu. Alka je brend Hrvatske, a ulaskom u Europsku uniju koja je prepoznala našu vrijednost ostvario se poziv iz njenog središta u kojem su nas pratili novinari iz gotovo svih europskih i svjetskih medijskih kuća. I to je snaga i moć alke koja promovira našu zemlju, kulturno, baštinski zahvaljujući svojoj dugoj povijesnoj tradiciji.

Kuca li srce alkarskog momka nešto brže pred početak alke?

– Znate, jedva čekamo da stupimo na alkarsko trkalište. Svaki put kad zakoračim trkaćom stazom prema biljegu naježim se od ushićenja i radosti. Tko nije učesnik u povorci, to teško može razumjeti i događaja opisati te bi se, zahvaljujući i vašem portalu htio zahvaliti upravi VAD-a i dr. Stipi Jukiću koji je mudro vodio ovih proteklih jedanaest godina smjer društva, dao neizmjeran obol i zato je ponovno prepoznat i izabran za novi predsjedavajući mandat.

Gospodine Vukasović, hvala vam na razgovoru i želimo da ovogodišnje alkarske svečanosti prođu u najboljem viteškom ozračju.

– Uopće ne sumnjam. Uz zagovor naše Čudotvorne Gospe Sinjske proći će sve u redu, viteški sritno.

Više u kategoriji: Kulturna baština; Život

D. Šabić, mag. nov.