Apolitični

Arambaša Ivo Vukasović brine o alkarskim momcima

Posebna je čast u alkarskim svečanostima obnašati dužnost zapovjednika momačke čete ili satnije u alkarskoj povorci. To već nekoliko godina jako uspješno obnaša Ivo Vukasović Parin kojemu funkcija donosi i društvenu angažiranost, javnost medija i odgovornost za svoju dužnost u Alki.

Ivo Vukasović nastoji vrlo profesionalno odrađivati dužnost prvog čovjeka alkarskih momaka koji u povorci moraju imati čvrsto držanje i siguran korak dostojan svojih pradjedova.

Kako se ovogodišnja, 301. Sinjska alka bliži, razgovarali smo s arambašom Ivom koji nam je pohvalio momke u dosadašnjem radu i ponašanju, ali i čestitao novoodabranim u momačkoj četi.
Arambaša Ivo Vukasović…

Ivo, čestitamo ti na ovogodišnjim pripremama za predstojeću alku. Kako se odvijaju završne glazure pred ovotjedni vikend alkarskih svečanosti?
– Meni je posebna čast obnašati ovu važnu alkarsku dužnost, već treći put odabran na izbornoj skupštini te im se još jednom zahvaljujem. Što se tiče dužnosti zapovjednika momačke čete, rekao bih da je to časna funkcija, meni osobno draga i dio je mog alkarskog života, duboko utkana u meni. S njom sam automatizmom postao član uprave VAD-a, cijelu godinu se radi, a ujedno odgovaram za ponašanje alkarskih momaka.
Alkari vitezovi su nekako u prvom medijskom planu, ali oni zapravo nigdje ne mogu bez svojih momaka.
– To je opće dobro poznato, ovo je 301. alka, alkar i alkarski momak su jedan spoj u kojem jedan bez drugog ne mogu. I tako ih mi percipiramo, kao i javnost, slaveći povijesnu vrijednost ovog kraja.
Gospodine Vukasović, dolazak na alku su najavili gotovo svi, Sinj je vrlo gostoljubiv dio Dalmatinske zagore, a i vi ste kao dični alkari poznati i priznati kao dobri domaćini.
– Pa da, Sinjani i Cetinjani su uistinu jako dobri domaćini što su nebrojeno puta do sada i pokazali. Mi u alki od prvog do posljednjeg jednostavno težimo da ova povijesna manifestacija svake godine bude bolja i organizacijski zanimljivija. A koliko u tome uspijevamo. to gosti najbolje znaju jer ih svake godine vidimo sve više i više na alkarskim palkama i u našem gradu. Mislim da smo dokazali na prošlogodišnjoj kada je bila velika 300. obljetnica da možemo svakako u svakom smislu biti odlični domaćini i organizatori svečanosti.


Recite nam za kraj, što očekujete ovaj vikend, petak na baru, subotu na čoju i u nedjelju kada se održava 301. Sinjska alka od svojih momaka u četi? Hoćete li biti dostojni svojih predaka?
– Hoćemo sigurno Denis, jučer smo imali prozivku, osvježili smo momačku četu, pet momaka je novih, a posebno se zahvaljujem petorici dosadašnjih alkarskih momaka koji su ustupili momački prostor mlađima kako bi se na dostojanstven i povijesni način nastavila uspješna tradicija pomlađivanja alkarskih momaka u momačkoj četi. Tako se dana poslijepodne u 18 sati priključujemo alkarskoj povorci, alkarima na trkalištu kako bi zajedno uskladili korak i formirali ovih nekoliko dana povorku pred početak natjecanja za slavodobitnika ovogodišnje alke.
Hvala vam, Ivo, na razgovoru i želimo vam čvrst korak i držanje dostojno vaših pradjedova.
– Hvala vama Denis na ukazanom medijskom prostoru te pozivamo vaše cijenjene čitatelje da nam se pridruže na ovogodišnjoj alki.