Apolitični

Appleu zabranjena prodaja iPhonea u Kolumbiji!

Ericsson je tužio Apple za mali iznos koji ova Američka tvrtka plaća patentna prava korištenja, ono iznosi 2% od prodajne cijene iPhone telefone odnosno 15$ po prodanom iPhoneu. Njegov primjer mogle bi uskoro slijediti i ostale tvrtke koje isporučuju patentna prava Appleu.

Apple prihvaća da su SEP patenti poprilično važni i da Ericssonu mora plaćati za njihovo korištenje ipak je Apple mišljenja kako je ta cijena previsoka.

Ovo je preliminarna odluka što znači da se Apple može žaliti ali ipak ona dovodi u pitanju odnosno zabranjuje prodaje iPhone modela i ostalih Apple uređaja s 5G tehnologijom povezivanja.

Apple je naravno najavio tužbu i traži odštetu od Ericssona odnosno traži ukidanje ove sudske odluke kao i dobivanje novčanih sredstava. Ono što je osobito zanimljivo je to kako je Apple pokušao iskoristiti argument kako korisnici u Kolumbiji još uvijek nema mogućnost korištenja 5G načina povezivanja pa je stoga ova odluka nepostojeća i beskorisna.

Ali naravno to im i nije pošlo za rukom te je Kolumbijski sud jasan u iznošenju svojeg stajališta. Iako Kolumbija nije velika država odnosno veliko prodajno tržište za Apple uskoro bi ovo mogao biti „domino efekt” koji će imati odraz i na ostale države na globalnoj razini.

A ako se to zaista i obistini to bi značilo kako je Apple onda u velikim problemima i to taman (kako smo i rekli) pred samo predstavljanje nove iPhone 14 linije pametnih telefona, koja će se dogoditi početkom rujna.

Cijeli članak možete pročitati na: preporucamo.com

Foto: Pixabay