Apolitični

Appleov patent: Pogled kroz vjetrobransko staklo više neće biti isti

Riječ je o tehnologiji koja digitalni sadržaj postavlja iznad fizičkog, stvarnog svijeta, a mogućnosti uporabe te tehnologije u automobilima su različite. Od samog prikaza informacija o brzini, stanju i napunjenosti baterije, tlaka u gumama i slično, koje više ne bi bile na posebnoj upravljačkoj ploči, već digitalno prikazane na vjetrobranskom staklu, pa do uputa za navigaciju u obliku npr. digitalne strelice koja pokazuje gdje je potrebno skrenuti, a bila bi prikazana iznad ceste po kojoj vozite.

Također, u patentu se spominje kako bi se, u slučaju prebrze vožnje, na cesti, odnosno na vjetrobranu, mogli prikazati i digitalni ležeći policajci koji bi izgledali poput stvarnih pa bi vozači usporili. U slučaju da sustav prepozna da se u okolici automobila nalaze djeca, na vjetrobranskom staklu će se prikazati i takvo upozorenje, kako bi vozači prilagodili brzinu i povećali oprez.

Za uspješnu implementaciju te tehnologije potreban je znatan hardver, odnosno kamere, senzori, ultrazvučni i laserski radari koji bi napravili 3D kartu ceste i objekata oko automobila, uključujući npr. prometne znakove i ljude.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr