Apolitični

Apple je uložio milijune u automatizaciju, no pokazalo se kako su u nekim procesima proizvodnje ljudi i dalje – nezamjenjivi

Živimo u vremenu robotizacije i automatizacije koja na brojnim poslovima sve više zamjenjuje ljude. Roboti ili softver mogu raditi sve 3 smjene, nemaju godišnjih odmora, ni bolovanja, a ono što je poslodavcima najvažnije, učinkovitiji su i dugoročno jeftiniji. No to se, naravno, ne može primijeniti na sve situacije i na sve poslove pa je tako prije dvije godine Elon Musk, govoreći o problemima s proizvodnjom Modela 3, rekao kako su upravo roboti jedan od krivaca za kašnjenja u proizvodnji. Naime, Tesla se previše oslonila na automatizaciju, a pokazalo se da u proizvodnji neke stvari i dalje brže i učinkovitije mogu odrađivati ljudi.

Do istog su zaključka stigli i u Appleu u kojem su, nakon više godina testiranja i investiranja milijuna dolara u automatizaciju u tvornicama u kojima se proizvode njihovi uređaji, odustali od robotizacije na nekim trakama i taj posao prepustili ljudima.

Cookova kompanija imala je i problema s robotima na proizvodnoj liniji MacBookova te je zbog njihova čestog kvarenja cijela proizvodna linija više puta morala biti ugašena. Još jedna stvar u kojoj Appleovi roboti nisu mogli konkurirati ljudima bilo je nanošenje ljepila na ekrane na njihovim mobilnim uređajima, no u svim testiranjaima dobro uvježbana ekipa iz Foxconna uspjela je posao napraviti brže i bolje od robota.

Treba napomenuti kako Apple, usprkos više neuspjeha, nije prekinuo taj proces automatizacije te i dalje razvijaju i testiraju robote koji bi u budućnosti ipak trebali zamijeniti ljude na još većem broju poslova.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay