Apolitični

Apple inzistira na velikoj promjeni na internetu: Hoćemo li uskoro plaćati dio sadržaja koji je sada besplatan?

Uskoro stupaju na snagu nova Appleova pravila koja bi trebala povećati privatnost korisnika iPhonea i iPada, no u Facebooku tvrde kako će Apple s njima promijeniti internet – na lošije.

Apple priprema velike promjene s kojima u prvi plan želi staviti privatnost korisnika. Svima nam je jasno da nas oglašivači i društvene mreže prate na svakom kutku interneta i znaju sve što radimo, što nas zanima, što čitamo itd., ali takvoj praksi, barem kada je u pitanju surfanje mrežom na Appleovim uređajima, uskoro bi mogao doći kraj, piše The Verge, a prenosi Zimo.

Te su promjene već trebale stupiti na snagu, ali su odgođene do sljedeće godine. Njihovim uvođenjem developeri će od svih korisnika Appleovih mobilnih uređaja (koji imaju instaliranu posljednju verziju iOS-a) morati zatražiti dozvolu za prikupljanje njihovih podataka i praćenje aktivnosti unutar mobilnih aplikacija i web-stranica kojima surfaju na iPhoneu i iPadu.

Naravno, nije teško zaključiti kako će mnogi korisnici pokazati palac dolje praćenju, što znači da oglašivači više neće imati pristup njihovim online aktivnostima i neće im moći prikazivati ciljane oglase.

Rezultat toga bit će, smatraju u Facebooku, kraj besplatnog interneta financiranog reklamiranjem.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay