Apolitični

Apple i Amazon odbili sudjelovati u francuskoj inicijativi kojom bi se velike tehnološke tvrtke obvezale na plaćanje poreza u zemljama u kojima posluju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potrošio je tri godine ne bi li pronašao zajednički jezik s velikim tehnološkim tvrtkama koji bi osigurao da tvrtke redovito plaćaju porez u zemljama u kojima posluju, ali i surađivale s vladama na borbi protiv govora mržnje na internetu, očuvanju privatnosti i ostalim izazovima koji se pojavljuju.

Macronova administracija od tvrtki je zatražila da se pridruže novoj inicijativi “Tech for Good Call” (Tehnologija za dobrobit), koja bi trebala oblikovati pravila i principe za svijet nakon pandemije COVID-19.

Iako je inicijativu potpisalo čak 75 direktora tehnoloških kompanija, među kojima i Googleov Sundar Pichai, Facebookov Mark Zuckerberg i Microsoftov Brad Smith. Oni su se svojim potpisom obvezali, među ostalim, da će “pravedno pridonositi porezima u zemljama u kojima posluju”, spriječiti širenje “materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece, ekstremistički ili teroristički sadržaj na internetu” te dati podršku “ekološkoj tranziciji”. Apple i Amazon nisu im se željeli pridružiti.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay