Apolitični

Antonija Gospić – staklarica, staklopuhačica i dizajnerica nakita

Nakon desetogodišnje prakse oblikovanja žice i okušavanja u raznim drugim medijima, moja igra u staklu započela je prije više od četiri godine. Rad u radionici Muzeja antičkog stakla otvorio je brojne nove mogućnosti i proširio kreativne obzore. Danas, kao djelatnica Muzeja, s kolegom staklopuhačem Markom Štefancem, izrađujem unikatne staklene predmete i nakit za muzejsku suvenirnicu.
Svoj vlastiti asortiman, u kojem spajam ručno oblikovano staklo i žicu, kreiram u slobodno vrijeme, u svom kućnom studiju.

Svoje vještine usavršavala sam u školi Abate Zanetti u Muranu, gdje sam završila tečaj obrade stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, te napredni tečaj izrade staklenih perli, pod mentorstvom američke umjetnice Kristine Logan. Uz to, educirala sam se i u staklarskim studijima u Irskoj i Velikoj Britaniji, a pri Hrvatskoj obrtničkoj komori položila sam majstorski ispit, te stekla zvanje majstor staklar.

Moj nakit je potpuno ručno izrađen i unikatan, ili je dio male serije od nekoliko komada, s vrlo malo industrijski proizvedenih dodataka (uglavnom je riječ o malim metalnim elementima i lancima). U nakitu kombiniram staklene perle vlastite izrade, kao i staklene komade izrađene tehnikama fuzije i Tiffany, te prokromnu, posrebrenu ili srebrnu žicu raznih debljina, koju ručno pletem.

Moji radovi višestruko su nagrađivani na županijskoj i državnoj razini. Uz nekoliko priznanja na Festivalima suvenira Zadarske županije, nagrađena sam i zlatnom medaljom na međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2012, priznanjem ‘Plavi cvijet’ Hrvatske turističke zajednice, za najbolji suvenir primorske Hrvatske 2012. godine, te priznanjem ‘Nasmiješeno sunce’, za najbolji suvenir grada Zadra za 2012. godinu.
Posebna čast bila mi je izraditi staklenu ogrlicu za švedsku kraljicu Silviju, koja je sa suprugom, kraljem Carlom Gustafom, u travnju 2013. posjetila Zadar i Muzej antičkog stakla.
Izvor: TZ Zadar
D. Šabić