Apolitični

Antiši Truti picigin u srcu i duši

Picigin je amaterski šport (igra) koji se igra loptom na pješčanoj plaži, u plićaku. Igraju ga ljudi svih životnih dobi. Ovo bi bila najkraća definicija ovog nadasve poznatog splitskog druženja na legendarnim Bačvicama koje polako i sigurno postaje ovim brendiraju grad.

No, picigin se igra tijekom cijele godine, na jesen, zimi, u proljeće, a posebno ljeti kada se održavaju turniri i natjecanja u piciginu i drugim pješčanim igrama. Dobri poznavatelji ove popularne igre ističu da su još davne 1908. godine pune tri godine prije nego što će u ove krajeve doći nogomet, splitski studenti iz Praga na kupalište u gradu donijeli neobičnu igru koja se zvala vodeni polo, odnosno na engleskom water-polo. I kao što znamo ,na Bačvicama nema dovoljno dubokog mora, pa je stoga moguće, kako misle neki istraživači, da se picigin razvio iz osebujnoga splitskog vaterpola na suhom.

Antiši Truti picigin u srcu i duši

Bilo kako bilo, picigin se igra po pravilima koja su manje-više ostala nepromijenjena do danas, a na Bačvicama se igra gotovo punih stotinu godina. Čak ga neki toliko dobro poznaju da su (po picigin pravilima) otišli u piciginašku mirovinu sasvim zasluženo. Jedan o takvih je Splićanin Antiša Truta kojeg smo sreli s osmijehom na licu povodom ovogodišnjih Dana picigina na Bačvicama i koji (iako u mirovini) još uvijek poleti za tom magičnom lopticom godinama unatoč.

Video: Teo Peričić