Apolitični

Antički bedem Epetiona

Iako je današnji Stobreč kao suburbano naselje prerastao svoje poluotočno ishodište, ipak se nije odrekao svog bogatog graditeljskog nasljeđa. Kao nekadašnji antički gradić Epetion, obiluje mnogobrojnom povijesnom arhitekturom – arhitekturom staroga naselja, ostatcima starokršćanske bazilike, najznačajnijeg arhitektonskog spomenika u čitavom naselju te antičkim ostatcima bedema nekadašnjih zidina grada.

Prošetate li sjevernom stranom stare gradske jezgre, svakim korakom otvarat će vam se pogled na očuvane ostatke velikih kamenih blokova, uspomenu na obrambeni štit ovog starogrčkog grada. Primijetit ćete ovdje i dijelove monumentalnog kamenog portala, nekadašnjeg glavnog ulaza u grad visine tri, a širine dva čovjeka.

Svojom pojavom, ove antičke zidine zaintrigirale su i neke putopisce od kojih je najpoznatiji Alberto Fortis, talijanski teolog i putopisac, autor nekolicine knjiga o Dalmaciji. Uspoređujući ih sa sličnima u Saloni, o njima je pisao u svom najznačajnijem djelu Viaggio in Dalmazia u kojem je vidljivo i njegovo oduševljenje Stobrečom dok piše: „položaj Epetiuma bio je predivan. Grad se uzdizao na morskoj obali, ali na zaravni koja je prilično povišena iznad razine vode…obližnja su polja divna premda ih se malo obrađuje…“

Poluotočnu jezgru i danas krase mnogobrojni sklopovi veoma značajne pučke arhitekture ruralne tipologije i načina gradnje. Ako svratite u ovo malo pučko mjesto, njegove znamenitosti koje potječu iz rane povijesti neće vas ostaviti ravnodušnima.

Piše: M. Pocrnjić