Apolitični

Ante Reljanović – Pršut iz snova

 

Dalmatinski pršut je gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih (ponekad i prednjih) nogu svinje. Zbog svog specifičnog okusa i neobičnog načina dobijanja smatra se jednim od najorginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje, a samim time je postao nezaobilazan dio ponude turističke, ugostiteljske, pa i privatne ponude ne samo područja Dalmacije već i ostatka Hrvatske. Po okusu i načinu izrade sličan je istarskom pršutu, te nekim šunkama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Ovaj gastronomski užitak uskoro će dobiti i svoj natjecateljski dio. Naime međunarodni sajam pršuta organizirat će se u Drnišu krajem ljeta, a termin će definirati posebno povjerenstvo koje će raditi i na pripremi projekta.

Grad Drniš i Udruga pršutara, uz potporu županijske Razvojne agencije te turističkih zajednica Šibensko-kninske županije i Grada Drniša, izgledni su organizatori sajma, a zatražit će se i potpora Ministarstva poljoprivrede. Bio bi natjecateljskog karaktera, a ugledni stručnjaci ocjenjivali bi kvalitetu i specifičnost pršuta. Uz pršutare, na sajmu bi svoje proizvode izložili i vinari i sirari, jer, kako je rečeno, pršut, sir i vino uvijek idu zajedno.

Kako proizvesti vrhunski pršut, treba li s njim živjeti, o tome nam govori Ante Reljanović iz sela Otavica, proizvođač i počesto nagrađivan za svoj proizvod uz zadovoljstvo što mu mnogi i dobri poznavatelji kvalitete pršuta ističu kako je njegov ipak posebniji od drugih.

Više u kategoriji: Hrana

D.Šabić