Apolitični

Ante Baran: Lećevica tako blizu, a tako daleko

Ante Baran: Lećevica tako blizu, a tako daleko

Mala je po broju naselja i svega nekoliko stotina stanovnika, ali se zato prostite u zaleđu Dalmacije sa prirodnom ljepotom, čistim zrakom i nekoliko minuta udaljena od mora. Lećevica, presijeca je novosagrađena autocesta koja povezuje Split i Zagreb. Prostor je općine Lećevica kulturno-povijesno pripadao prostoru dalmatinske Zagore, s kojom je dijelio sudbinu turske okupacije, te razdoblja mletačke vlasti nakon oslobođenja od Turaka. Reljef je većinom krševit, prostor čini prostrana visoravan, sa brdovitim područjima na sjeveru općine, a od većih plodnih površina ističe se i u prošlosti značajno Radošićko polje. Zbog škrte zemlje i nedostatka vode, poljoprivreda nikada nije zauzimala značajnije mjesto u privređivanju stanovništva, osim za vlastite potrebe.

Ante Baran: Lećevica tako blizu, a tako daleko

No, sadašnja priča je ipak drugačija, dovedena je struja i voda u gotovo sva naselja s ponosom nam ističe načelnik ove male općine Ante Baran koji potvrđuje kako je glavni način privređivanja stoljećima na ovom prostoru bilo stočarstvo. Od 70-ih godina 20. stoljeća poljodjelstvo i stočarstvo naglo propadaju, uglavnom zbog brojnoga iseljavanja stanovništva na rad u obližnje gradove, a kasnije i zbog trajnoga preseljenja u Split i na obalna područja.

Na prostoru općine Lećevica postoji kontinuitet življenja još od prapovijesti, o čemu nam svjedoči veliki broj prapovijesnih gomila i gradina koje su sačuvane i u današnje vrijeme. Ljudi su počeli restaurirati stare kamene kuće, grade bazene i pokušavaju turistički djelovati, a mi im u općini dajemo punu potporu govori Baran, a o drugim Lećevačkim zanimljivostima pogledajmo u video prilogu…