Apolitični

ANSU FATI: MALOLJETNIK KOJI VRIJEDI 50 MILIJUNA EURA, RUŠI SVE KLUPSKE, NACIONALNE I EUROPSKE REKORDE

Tinejdžerska zvijezda blještavo je svjetlo Barcelone u tamnim trenucima koji okružuju klub

Španjolska je naime utakmicu s Ukrajinom u Ligi nacija (4:0) završila s napadačkim trolistom – Ansu Fati (17), Dani Olmo (22) i Ferran Torres (20).

Međutim, jedan iz ovog trolista igrača zaslužuje malo veću pozornost. Ne baš od “jučer”. Onaj najmlađi, Ansu Fati. U biti, u tmini koja je minulih dana, tjedana zaokupila Camp Nou, tamnoputi Fati je blještavo svjetlo Barcelone. Mnogi španjolski stručnjaci su skloni tvrditi kako je baš on taj igrač koji u ovom trenutku treba tom klubu i njegovoj prvoj zvijezdi, Messiju.

Ansu Fati je naime bio prvo ime “rastakanja” Ukrajinaca. Jedan je gol postigao, iznudio jedanaesterac, imao nekoliko sjajnih prodora, izveo sjajne “škarice” nakon kojih se lopta na putu prema mrežu namjerila na jednog od igrača i samo stoga spriječila gol. Uglavnom i najkraće – bio je konstantna opasnost.

Njegov pogodak Ukrajincima za vodstvo u tom trenutku (32. minuta) 3:0 je već pronašao mjesto u antologiji španjolskog nogometa. Ansu Fati je tim pogotkom postao najmlađi strijelac u povijesti španjolske nogometne vrste (17 godina i 311 dana).

Ansu Fati je neka sasvim druga priča, nova dimenzija, a njegov je uzlet i razvoj strelovit. U srpnju prošle godine je potpisao prvi profesionalni ugovor s Barcelonom, a samo mjesec dana kasnije je već zaigrao u prvom sastavu. Odmah rekord. Tog 25. kolovoza 2019. ušao je u igru u utakmici Barcelona – Real Betis (5:2) zamijenivši Carlesa Pereza, te u dobi od 16 godina i 298 dana postao drugi najmlađi igrač u povijesti Barcelone koji je zaigrao u Prvoj ligi. Samo 18 dana je bio stariji izvjesni Vicenc Martinez, davne 1941. godine. Već tjedan dana kasnije, 31. kolovoza 2019. postao je i najmlađi Barcelonin strijelac u povijesti La Lige (Osasuna – Barcelona 2:2).

Dva tjedna kasnije, 14. rujna 2019. postao je najmlađi igrač u povijesti Barcelone koji je počeo utakmicu ili bio starter (Barcelona – Valencia 5:2). To nije sve. U istoj toj utakmici je postigao gol (2. minuta) i asistirao za pogodak (7. minuta), čime je postao najmlađi igrač u Barceloninoj povijesti koji je u istoj utakmici bio strijelac i asistent. Jasno, i najmlađi debitant-strijelac na Camp Nou. Mladac koji je od prvog nastupa, zbog svoje dobi, maloljetnosti, naišao na simpatije navijačkog puka, sada je postajao već i miljenik.

Dečko čiji se svaki dodir s loptom, dribling, trk (a u oba je detalja izvanredan) pratio s uzdasima i pljeskom s tribina. Zamijećen je. Itekako zamijećen novi dragulj iz La Masije. Nije kraj rekordima.

Cijeli članak možete pročitati na: sportske.jutarnji.hr

Foto: Pixabay