Apolitični

Ansambl Kantus glazbom „jača” Dubrovačke ljetne igre

„Cantus je i… želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim i profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajedništvo. I želimo da to Putovanje, koje upravo započinje, bude koliko je moguće zanimljivo, da potraje što dulje i da uvijek bude ispunjeno Znatiželjom i Čuđenjem…” – ovako je napisao još 2001. godine Berislav Šipuš u godini utemeljenja Cantusa. S obzirom na to kako se radi o prestižnom hrvatskom ansamblu donosimo i nekoliko važnih rečenica o njima kako biste pobliže upoznali ove putujuće glazbenike.

Jezgru ansambla čine dva kvinteta: gudački i puhački. Obje instrumentalne grupe gotovo su od početka zajedno. Ova skupina izvela je i praizvela najveći broj repertoarnih djela, kako hrvatskih, tako i inozemnih skladatelja.
Popunjavajući desetljećima prazni prostor za izvedbe zamrle produkcije suvremene glazbe koja je uključivala rad na novim opusima i njihovu promociju, odnosno interpretaciju skladateljske ostavštine prošlog stoljeća, Cantus Ansambl izborio se za vlastiti prostor i postao reprezentativni sudionik hrvatske suvremene scene. Uobičajena je praksa da im sada hrvatski skladatelji, bez očekivane institucije narudžbe, sami posvećuju nove skladbe što je jedno posebno priznanje njihovom radu i umjetničkoj kvaliteti. A kako bi dočarali njihovu stvarnu vrijednost napominjemo da su u proteklih desetak sezona zabilježili intenzivnu koncertnu aktivnost u Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Sloveniji, BiH, Njemačkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Turskoj, Meksiku, Kini i Kanadi. Uspostavili su sjajne poslovne kontakte u okviru međunarodne interdisciplinarne mreže s austrijskim ansamblom Zeitfluss, slovenskim MD7, talijanskim Icarusom, belgijskim ansamblom Musiques Nouvelles, bečkom Fondacijom i Centrom Arnold Schönberg, Cromas – udruženjem za novu glazbu iz Trsta, sarajevskim ansamblom Sonemus i drugima.

Cantus Ansambl dobitnik je Nagrade Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja za doprinos suvremenoj hrvatskoj glazbi u 2005. godini. Te iste godine primio je i Diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za uspješnu petogodišnju promociju hrvatske glazbe.
Ovi vrijedni umjetnici s ponosom nastupaju na Dubrovačkim ljetnim igrama 28. srpnja u Atriju Kneževa dvora od 21:30. Na središnjem dubrovačkom platou okupit će brojne poklonike ozbiljne i klasične glazbe, ali i turiste znatiželjne događanja u svjetski poznatom gradu. Dubrovačke ljetne igre predstavljaju jedan od najznačajnijih kulturnih zbivanja u Hrvatskoj i međunarodnog su karaktera.
Više u kategoriji: glazba, kultura
Foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.