Apolitični

Anksiozni ste? Ovo su stvari koje trebate znati prema mišljenju psihologa

Anksioznost je jedna od najneshvaćenijih emocija svih vremena. Zato je Business Insider odlučio razgovarati sa stručnjacima i s vama podijeliti njihovo mišljenje o anksioznosti.

1. Anksioznost bi vas trebala čuvati, ali je vaš alarm za anksioznost pokvaren

Ničiji anksiozni alarm nije 100% pravilan. Dogodit će se trenuci kada će vaš um i tijelo reagirati kao da ste u životnoj opasnosti, iako zapravo niste. Učenje kako odvojiti prave alarme od lažnih je ključno za upravljanje vašom anksioznošću.

2. Anksioznost utječe na vas emocionalno, kognitivno i tjelesno

Vjerojatno ponovo proživljavate loše stvari koje su se dogodile u prošlosti ili predviđate katastrofalne stvari za svoju budućnost. Ubrzat će vam se puls i skočit će vam tlak. Znanje o tome kako smiriti um i tijelo kad ste anksiozni vam može pomoći lakše se izboriti u stvarno anksioznoj situaciji.

3. Anksioznost nije racionalna

Ako paničarite i uvjerite se da ne možete podnijeti taj neugodan osjećaj ili da je vaša anksioznost znak neizbježne propasti, ostat ćete u tom neugodnom stanju. Prihvatite činjenicu da je anksioznost neugodna, ali podsjetite sebe da vi možete tolerirati nevolju.

4. Smanjite anksioznost tako što ćete govoriti o svom emocionalnom stanju

Zdrave metode suočavanja s anksioznošću uključuju stvari poput šetnje, meditacije ili prakticiranja vježbi disanja koje će umiriti vaš um i tijelo. Nezdrave metode suočavanja s anksioznošću su one koje će samo privremeno maskirati vaše emocije, ali će stvoriti nove probleme. Zbog nje se možete okrenuti alkoholu ili prejedanju.

5. Anksioznost postaje poremećaj kad narušava vaše funkcioniranje

Izbjegavanje socijalnih okupljanja, svađanje s nekim zbog vaše anksioznosti, duži izostanci s posla ili gubitak želje za spavanjem, samo su neki od znakova da imate anksiozni poremećaj.

6. Anksioznost se liječi

Nesretna je okolnost što ljudi toliko čekaju da bi se počeli liječiti, jer je anksioznost izlječiva.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay