Apolitični

Animafest: Više od 350 filmova, a posebna tema – horor

Svjetski festival animiranog filma Animafest priredio je za svoje ovogodišnje izdanje, što će se održati od 4. do 9. lipnja u Zagrebu, projekcije više od 350 filmova, a kao posebna tema najavljen je program posvećen hororu u animaciji.

Povod za tematski program je 200. godišnjica prvog izdanja “Frankesteina” Mary Shelley. “Horor je tema koja je oduvijek zanimala ljude, u svim se vrstama umjetnosti njome bave, pa i animaciji, što ćemo obraditi kroz opsežan program horor kratkometražnih i dugometražnih filmova, izložbe i predavanja”, rekao je umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić na konferenciji za novinare.

Projekcije će se održavati i na otvorenom u Art Parku, prikazat će se i neki kultni anime i trash zombie horor filmovi, a gost je festival Anim’est iz Bukurešta.

Ove je godine na festival prijavljen rekordan broj filmova – njih 1800 u nekoliko konkurencija iz čak 76 zemalja. Njihov pregled i odabir bio je, po Šuljićevim riječima, kao i uvijek “težak i sladak zadatak”. “Dok se radilo na filmskoj vrpci bilo je i manje filmova, danas su kompjutori omogućili da se radi s manjim produkcijskim troškovima i tehnologija više nije prepreka, no i dalje se animaciji treba posvetiti i puno je tu rada”, napomenuo je.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay