Apolitični

ANIMAFEST 2020. Zagrebački je festival odlučio čekati – i dočekao se. Novo, 30. izdanje počinje u ponedjeljak navečer prvim paketom filmova

Svjetski festival animiranog filma jedini je hrvatski festival A-kategorije. Od svojeg osnutka 1972. pa do debelo u devedesete, Animafest je bio jedan od četiri najvažnija festivala animacije u svijetu; i danas je među najreferentnijima, a svoj ugled gradio je na ramenima slavne “zagrebačke škole”, čije je izravno čedo.

Animafestova nagrada za životno djelo pritom je bila kruna festivala i nešto najbliže Nobelu za animaciju. 30. izdanje Ovogodišnji Animafest trebao se, kao svake godine, održati u redovnom lipanjskom terminu, ali virus to nije dopustio.

Najljući konkurent Zagreba – moćni Annecy – odlučio se u toj situaciji na online izdanje.

Ovogodišnji Animafest kao okosnicu ima međunarodni kratkometražni natjecateljski program sa 40 naslova, među kojima su tri hrvatska. Među 40 odabranih filmova su i naslovi ozbiljnih zvijezda art-animacije, kao što su Andreas Hykade, Atsushi Wada, Piotr Dumała ili Teodor Ušev. Bugarin Teodor Ušev svojedobno je nominiran za Oscara.

Festival traje do subote.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay