Apolitični

Angela Merkel prelomila? Njemačka uvodi mega-lockdown?

Ulazi li Njemačka u mega-lockdown, nakon djelomičnog lockdowna u studenome, “ojačanog” u prosincu i produženoga do kraja siječnja? Danas se kancelarka Angela Merkel sastaje s premijerima saveznih pokrajina da dogovore epidemiološke mjere nakon 31. siječnja. Stručnjaci se zalažu za stroži lockdown, ali i političari, jer se novi soj virusa širi 6-8 puta brže, pa se Nijemci boje da ne završe kao Englezi.

Nijemci su gotovo u potpunom lockdownu, ali se i većina stanovništva zalaže za stroži lockdown, piše konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung. Merkel je za policijski sat, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, brže cijepljenje i nošenje FFP2 maski, piše Der Spiegel.

Ankete kažu da je čak 70 posto Nijemaca za to da se proglasi obaveza poduzećima da svim radnicima omoguće rad od kuće, ukoliko je to izvedivo.

Također se razgovara o striktnoj zabrani napuštanja kuće, obustavi prometovanja vlakova i autobusa i o obaveznom nošenju kvalitetnijih maski FFP2, što je već uvedeno u Bavarskoj. Berlinski Tagesspiegel prenosi da je 56 posto Nijemaca za policijski sat kakav recimo imaju Francuzi (od 16. siječnja u Francuskoj je na snazi policijski sat od 18 sati, umjesto od 20 kako je bilo ranije). Uvođenju policijskog sata protivi se 36 posto Nijemaca.

Sporno zatvaranje škola

Većina Nijemaca je da se na čitavu zemlju protegne obavezno nošenje FFP2 maski, što je u Bavarskoj obavezno od ponedjeljka: za to je 60 posto ispitanih, a 36 posto se slaže ako maske svima budu besplatne.

Jedino oko zatvaranja škola nema većinske podrške.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay