Apolitični

Andreja Vukasović – dobitnica stipendije Za žene u znanosti 2016.!

Mlada sinjska znanstvenica, dr. med. Andreja Vukasović, dobitnica je stipendije nacionalnog programa L’OREAL – UNESCO „Za žene u znanosti 2016.” Riječ je o programu koji se provodi već 10 godina, s ciljem podizanja svijesti o ženama u znanosti i pružanjem potpore znanstvenicama do 35 godina starosti.

Ova 31-godišnja Sinjanka osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Potom upisuje Medicinski fakultet u Splitu, a na 4. godini prebacuje se na Medicinski fakultet u Zagrebu. Po završetku fakulteta zapošljava se kao asistent na Zavodu za histologiju i embriologiju, gdje i danas radi.


Na natječaj za stipendiju „Za žene u znanosti 2016.” prijavila se na nagovor svog mentora, a o dobitnicama je odlučivalo Izborno povjerenstvo sastavljeno od članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Osnova za prijavu bila je doktorska disertacija i dosadašnji znanstveni rad mladih znanstvenica, a Andreja Vukasović stipendiju je dobila za znanstveni rad „Analiza građe autolognog hrskavičnog presatka uzgojenog u bioreaktoru za liječenje koštano-hrskavičnih oštećenja na modelu ovce”.
Dodjela stipendija upriličena je sinoć u Narodnom domu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a prisustvovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, vodstvo i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predstavnici ministarstava, L’Oreala i drugi uvaženi gosti.
– Vijest da sam dobitnica je bila nevjerojatna! Onako u šoku sam pitala zar stvarno, jel’ to doista, jer to je jedno veliko priznanje. Osjećaj je nevjerojatan, osjećam veliko uzbuđenje. S druge strane, to je ujedno i velika odgovornost jer treba ovakvo priznanje i stipendiju i opravdati. Što se daljnjih planova tiče, to je svakako nastavak istraživanja. – zadovoljno ističe Andreja Vukasović.

Izvor i foto: ferata.hr