Apolitični

Anders Tegnell: “Švedska je od jedne od zemalja s najviše zaraženih u Europi postala jedna od onih s najmanje zaraženih u Europi, dok su mnoge druge zemlje zabilježile prilično dramatičan porast”

ŠVEDSKA stopa novozaraženih od koronavirusa, koja je bila daleko iznad stopa skandinavskih susjeda koji su se odlučili na karantenu, sada je u dramatičnom padu i manja je od danske i norveške prvi put od ožujka i početka pandemije, piše The Telegraph.

Prema brojevima dostavljenim Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Švedska je tijekom prošlog tjedna u prosjeku registrirala 12 novih slučajeva na milijun ljudi, u usporedbi s 18 u Danskoj i 14 u Norveškoj.

Za razliku od Danske i Norveške, Švedska nikada nije uvela lockdown, ostavivši tako vrtiće, većinu škola, barove, restorane, trgovine i urede otvorenima tijekom pandemije.

Švedska agencija za javno zdravstvo, koja postavlja strategiju borbe protiv virusa, ocijenila je da je bolje pouzdati se u dobrovoljne mjere socijalnog distanciranja i samoizolacije koje bi mogle biti na snazi dulje vrijeme.

“Ono što sada vidimo jest da takva održiva politika rezultate daje sporije, ali ih daje”, rekao je dr. Tegnell.

U govoru na švedskoj televiziji dr. Tegnell je kazao da vjeruje da bi bake i djedovi u Švedskoj, kojima se savjetovalo da ostanu izolirani i izbjegavaju bliski kontakt sa svojim unucima i djecom, sada trebali moći neometano proslaviti Božić sa svojim obiteljima.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay