Apolitični

Analiza fenomena: Je li ‘sijanje oblaka’ uzrok nezapamćenih poplava u Dubaiju?

Radi se o procesu modificiranja vremena, pri čemu mali zrakoplovi lete kroz oblake paleći baklje soli koje mogu pomoći pojačati oborine. Inače, Ujedinjeni Arapski Emirati koji se nalaze u jednoj od najtoplijih i najsuših regija na Zemlji, predvode napore za sijanje oblaka i povećanje oborina.

Nakon pljuska, nekoliko izvješća citiralo je meteorologe iz Nacionalnog centra za meteorologiju, meteorološke agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su rekli da je prije kiše odrađeno šest ili sedam letova za sijanje oblaka.

Podaci praćenja letova pokazali su da je jedan zrakoplov povezan s naporima Ujedinjenih Arapskih Emirata za sijanje oblaka obletio zemlju u nedjelju. Međutim, meteorološka agencija rekla je novinskoj agenciji Reuters da nije bilo takvih operacija prije oluje. Niz stručnjaka također je rekao da je malo vjerojatno da su pljuskovi u Dubaiju uzrokovani sijanjem oblaka.

Što kažu znanstvenici?

Producent vremenske prognoze Sky Newsa Chris England rekao je da sumnja da je sijanje oblaka pridonijelo pljuskovima, budući da su dokazi da praksa funkcionira “u najboljem slučaju prilično slabi”. ‘Neke su studije pokazale da će klimatske promjene dovesti do povećanja količine oborina u tom području’, dodao je.

Cijeli članak možete pročitati na: noplanetb.tportal.hr

Image by Olga Ozik from Pixabay