Apolitični

Amigo i Retrogledalo – dvije večeri Retropatijskog festivala za pamćenje

Amigo i Retrogledalo – dvije večeri Retropatijskog festivala za pamćenje

Drugo izdanje RetrOpatijskog festivala održalo se 11. i 12. studenog u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji.
Arsenu Dediću pjesmom ispisana posveta bila je okosnica prve večeri RetrOpatijskog festivala, u sklopu kojeg su u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner uz Arsenove najbliže – Matiju Dedića i Gabi Novak, nastupila poznata imena hrvatske glazbene scene.

Pomno odabrane skladbe isprepletene razgovorima, video prilozima i recitacijama objedinjene su u jedinstvenu priču o Arsenovom životu, priču nazvanu „Amigo”. Tijekom devedeset minuta na raskošnoj pozornici izmjenjivali su se vrhunski glazbenici čije je živote svojim umjetničkim djelovanjem, ali i životnom filozofijom obilježio ovaj bard hrvatske glazbene scene. Glazbeno putovanje počelo je recitacijom pjesme „Brod s mojim imenom” u izvedbi Vedrana Mlikote. Izvodeći uspješnice poput „Vraćam se”, „Nisam ti dospio reći”, „Moderato cantabile”, „Što me čini sretnim”, „Tvoje nježne godine”, „Kuća pored mora”, s Arsenom su se u pjesmama nastavili družiti njegovi kolege i prijatelji Josipa Lisac, Maja Posavec, Lea Dekleva, Zoran Predin, Marko Tolja, Edvin Liverić i Merima Ključo.

Amigo i Retrogledalo – dvije večeri Retropatijskog festivala za pamćenje

Ipak, najvećim pljeskom pozdravljena je Arsenova životna suputnica i vječna muza, Gabi Novak. U pratnji njihova sina, najboljeg hrvatskog pijanista Matije Dedića, otpjevala je „Nadu”, „On me voli na svoj način” i „Pamtim samo sretne dane” te zaokružila večer riječima: „Ovo je jedno lijepo sjećanje na našeg Arsena”.
Nadahnute izvedbe nerijetko prožete visokim emocionalnim nabojem pratio je odlično raspoložen jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella i Vokalni sastav Akvarel u ulozi pratećih vokala.

RetrOpatijski festival nastavio se i u subotu, u večeri nazvanoj RetrOgledalo gdje su bile prikazane karijere četvero vrhunskih umjetnika i voditelja koje su započele upravo u Opatiji ili im je Opatijski festival značio puno u njenom razvoju. Gabi Novak, Josipa Lisac, kao i mlađi glazbeni kolega Neno Belan te voditelj Oliver Mlakar, uz potporu mladih izvođača Maje Vučić, Marka Tolje, Ivane Kindl, Nine Badrić, Maje Posavec i Luce prisjetili su se svojih festivalskih trenutaka. Posebni gosti večeri bili su Siniša Škarica, Hrvoje Horvat i Marinko Biškić.


Voditeljica prve večeri bila je Iva Šulentić, druge Robert Ferlin, a glazbeni producent događanja je Olja Dešić. Scenografkinja: Greta Godnič, oblikovatelj svjetla Črt Birsa, a redatelj večeri bio je Tomaž Letnar.
Gledatelji su u ispunjenoj dvorani hotela Kvarner uživali u ovom vrhunskom glazbeno-scenskom spektaklu u maniri minule ere opatijskih festivala nastalog iz pera proslavljenog hrvatskog književnika i novinara Renata Baretića.