Apolitični

Amiens – Francuska Venecija: Grad toliko lijep da se mnogi pitaju kako za njega nikada nisu čuli

Na samom sjeveru Francuske smjestio se idilični gradić za kojeg mnogi turisti (još) nisu čuli, a kada bi vidjeli galeriju njegovih fotografija, upitali bi se: zašto, kako to…?

Amiens je još odavno kao savršenu destinaciju prepoznao slavni pisac i pjesnik Jules Verne koji je tu živio od 1871. godine pa sve do smrti 1905. godine.

Ono što je možda začuđujuće, pogotovo ako uzmemo u obzir slavno francusko umijeće gradnje gotičkih katedrala (koje su inspirirale polovicu njih diljem Europe), jest to da se upravo najveća gotička katedrala u cijeloj Francuskoj smjestila baš ovdje – u gradiću s jedva 140 tisuća stanovnika, za kojeg mnogi nikad nisu ni čuli. Toliko je velika da u nju stanu dvije pariške katedrale Notre Dame.

Za mnoge je ipak najljepši dio Amiensa tzv. Les Hortillonnages. Predgrađe koje zovu Venecijom sjevera nekad je bila tržnica, a premda i danas postoje oni koji prodaju cvijeće i povrće u ovim „vrtovima na vodi“, danas je popularnija destinacija za romantične duše koje ovdje prolaze jedinim mogućim prometnim sredstvom – starim barkama.

FOTOGALERIJU i cijeli članak možete pronaći na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay